måndag 31 januari 2011

Violetta NV, Mas Foulaquier

Mas Foulaquier håller till i byn Claret i Pic Saint-Loup. Man bedriver naturlig biodynamisk odling, och har de nödvändiga certifikaten för att bevisa det, om det nu skulle behövas. Violetta -  ett VdT som består av 70% syrah (lite olika uppgifter finns, men detta är enl. deras hemsida) 20% äldre Carigan och 10% grenache. Vinet som är naturligt jäst får 9 månader i cementtank innan det tappas på flaska, utan att filtreras eller klarnas.
Det här vinet behöver vi inte dalta och pjolta med. Det är med på noterna direkt och skänker oss en skön doft direkt ur flaskan. Vi blir direkt charmade av detta vin. Det är annars lätt att springa förbi vinet med en etikett designad som av en färgblind på marimekko, och som dessutom är ett basvin från en producent med många andra härliga viner på repertoaren - Les Tonilliéres t.ex. Men, gör man det så går man miste om ett mycket trevligt och personligt vin. I glaset en blålila uppenbarelse. Här doftar mörka saftiga björnbär, järn, lakrits och viol (suprise:-). Banne mig om jag inte här också känner lite äppelmust. Precis den doft som finns ute på Horns musteri i Järna, när de kör igång pressningen och äppelrester hamnar som kakor i en hög för att sedan användas till gödsel eller foder. Smaken bjuder på härlig frukt, en slank sval känsla och hög klunkfaktor. Inget komplext mästerverk att analysera sönder. Drick njut och var glad - vi ger två tummar upp. Vinik säljer för 145 kr.


2 kommentarer:

  1. Det låter riktigt sympatiskt. Vinik verkar ha en hel del äss i rockärmen.Hur är det med alkoholen förresten ?

    SvaraRadera
  2. Vinik har en osvikligt god känsla för att nosa upp goda sydfranska viner, enbart ekologiska och biodynamiska. Violetta ligger på 12,5 så det bidrar till klunkfaktorn i detta fallet.

    SvaraRadera