söndag 16 januari 2011

L'Esprit de Font Caude 2000, Alain Chabanon



Vi har gått och sneglat lite på det här vinet ett bra tag nu - jag vet inte vad det beror på - men visa viner drar man bara inte korken ur så där bryskt och spontant. Vissa viner kräver bra timing. Det skall vara rätt tillfälle, känsla och inte minst så skall man ha tiden och den fokusering som krävs för att njuta av vad som bjuds. Kanske låter fånigt, men så är det! I helgen så var det rätt timing för L'Esprit de Font Caude 2000 från Chabanon.
Vinet och producenten är givna favoriter sedan tidigare, men 2000:an är ny för oss och vi har sett fram mot att prova denna lite äldre och mognare årgång. Finare Vinare har kittlat lite med en aptitretare, och Vinik-Nik har med ett marigt leende sagt att "den här är bra", det är ungefär vad som krävs för att vi skall skruva upp förväntningarna ett par pinnhåll. Nog svamlat, till vinet.

I glaset en mörkt djupröd uppenbarelse med bruna nyanser. Vinet som är en blandning av hälften syrah och hälften mourvèdre är naturjäst och vare sig klarat eller filtrerat. Det är lagrat 36 månader, varav 24 på franska ekfat och resten på tank. Doften är riktigt härlig, det här kan man sniffa på hela kvällen och hitta nya intryck vartefter. Vi får rotfrukter och en del kokta grönsaker, läder, animaliska toner, kol, mörk tobak, lite stallighet och multna löv. En intressant lite rökig doft "som när man blåst ut ett stearinljus" svävar också runt i glaset. De lite dova mognadstonerna balanseras av fin frukt, viol, mörka bär i form av björnbär och slånbär. Allt kryddas med fin pepparton, lakrits och en härlig mix av örter. I munnen så styr en fin syra och sammetstanniner upp alla smaker och vi får en slank härlig upplevelse. Ett fint vin! 

6 kommentarer:

  1. Det låter inte alls fånigt, ibland kräver vinet fokus, tid och goda vänner. L'Esprit låter som ett vin som kan beröra en.

    SvaraRadera
  2. Ahh, drack den igår efter ett gäng gamla riktigt gamla Barolos. Riktigt bra och jag har en egen i linneskåpet. Kan bara hålla med om dina noter.

    SvaraRadera
  3. Micke, så sant som det är sagt, detta hamnar högt upp på min lista.
    Fredrik, låter som en intressant kväll. Skölja ned ett gäng gamla Barolos med lite mogen Chabanon...:-)

    SvaraRadera
  4. Det är väl det den(han) är till för ;)

    SvaraRadera
  5. Lågoddsare att ni skulle gilla den!

    Vi plockade med den igår kväll, ifall folk skulle vara törstiga efter maten. Korken ur bara och ingen karaffering, precis som sist. Alla gissade på syrah och det stämmer ju till hälften. Riktig rund och maffig frukt med lite lagom mognad, kul kontrast efter barolisarna. Alla flaskor hittills har varit bra!

    SvaraRadera
  6. Fredrik :-))

    FV, låter förtröstansfullt att flaskorna varit bra så här lång!! Och nu fattar jag det där med Barolisarna..wow!

    SvaraRadera