torsdag 27 januari 2011

Crozes Hermitage Le Rouvre 2007, Yann Chave

Inspirerade av en post av Rhônarna tycker vi att det är dags för en uppdatering av Le Rouvre 2007. Vinet får utgöra sällskap till ytterfilé av vildsvin, sallad på brytbönor och en rotfruktsgratäng.  
Redan när korken dras så står en härlig doft av Syrah-frukt som en kvast ur flaskan. Redan här sätts nivån och vi får flashbacks från tidigare positiva möten med vinet. När vi sniffar vidare så urskiljer vi olika mörka blå bär: björnbär, slånbär och vinbär. Vi får viol, råbiff, järn, lakrits (salmiakbalkar och salta fiskar) och en nypa vitpeppar som här känns påtaglig. Smaken har en viss kryddig hetta som matchar frukten på ett förträffligt sätt. Relativt snälla tanniner och bra syra ger oss ett stramt men ändå drickvänligt vin som vi gillar skarpt. Lyckas man så här bra - 2007 var kanske inte det mest gynnade året i Norra Rhone - så kan vi bara fundera över vad man kan prestera under gynnsamma förhållanden och med övriga viner man producerar. Vi tycker detta är fantastiskt gott och kommer hålla koll på Herr Chave i framtiden. 

2 kommentarer:

 1. Det finns risk att förrådet av Le Rouvre sinar i oplanerad takt framöver....visst är det bra!?
  Som du nämner är 2007 och norra Rhone ingen bra kombination och efter vårt förra möte så blev vi lite skeptiska även till Chave´s prestation, även om vi köpte på oss ett litet batteri.
  Nu, efter ditt inlägg, blir vi återigen sugna på att dra korken ur 07:an för att se om vi kan kopiera dina intryck.
  Tack för att ni tog tempen!

  SvaraRadera
 2. Skall bli intressant att höra vad du nu tycker om 07:an, med 06 i färskt minne och kan göra en jämförelse.

  SvaraRadera