tisdag 18 januari 2011

Gambero Rosso Road Show 2011

Kamrater! En kort rapport från konsumentledet. 
Cirkus Gambero Rosso är i stan och har intagit Grand Hotel i Stockholm. 56 Italienska topp-producenter presenterar med med hjälp av Svenska importörer (om det finns någon) några utvalda viner och tar under dagen emot "bransch och konsument" i olika etapper. För oss konsumenter ges tillträde mellan 17.00 och 19.00. 


Med glad förväntan anländer jag i god tid till Grand, lämnar in jackan i garderoben, skakar hand med bekanta vinfränder och förses sedan med ett kuponghäfte (med kuponger som ingen frågar efter visar det sig, och det är ju bra), glas och en katalog och vi får tillträde till spegelsalen där provningen äger rum. För att göra det gemytligare så är salen redan full av branschfolket som hänger kvar. Man får redan i dörren börja gå krabbgång på tvären och sicksacka fram mellan gladlynta deltagare, mycket bra för stela leder och som motorisk träning. Perfekt sätt att kombinera nytta med nöje, det här skulle jag tänkt på tidigare! Jag inser också snabbt att man även har tänkt på den sociala biten. För att ingen skall känna sig ensam och övergiven så har man ordnat tredubbla led fram till borden och alla får tillfälle att umgås och lära känna varandra, både kroppsligen och på ett intellektuellt stimulerande plan. Det är otroligt intressant att ta del av de olika strategier som utarbetats för att nå målet. Lärorikt!


Väl framme vid ett bord så testas, helt gratis, en mängd olika egenskaper och funktioner. Dels så får man pröva sina akrobatiska färdigheter och balansera sin spottmugg, sitt glas och katalogen vid påfyllning och sköljning. Samtidigt som någon drar igång en jenka vid sällskapet bredvid så att man helt plötsligt har förflyttats ett bord till vänster utan att man egentligen vet hur det gick till. Detta leder lätt till nya positiva möten och överraskande resultat av vinprovningen. Andra funktioner som får sig en välbehövlig genomkörare är hörseln och rösten. Här får vi en riktig koll på att man står pall för 100db, och att du själv har motsvarande kapacitet i lungor och stämband. Check - det verkar funka, gud va bra! 


Slutligen så påminns vi hela tiden om vilka fantastiska viner det är som presenteras. "Den är slut för att den är så omtyckt" eller "den har redan gått åt, det är ju en av de bästa vinerna i Italien". Sådana argument kan man ju inte förbise, det måste helt enkelt vara formidabla viner! Konsumentupplysning på hög nivå. Jag gläds med de som fick ta del av dessa viner, det var de säkert värda!


Jag älskar att lära mig nya saker, och det har jag verkligen gjort idag. När det gäller vinerna som trots allt är själva huvudsaken så tränade och gruppkramade jag mig fram till ett antal bord och fick med mig några intryck hem. Jag blev imponerad av vinerna från Gulfi. Detta var också det första bordet jag kom fram till så krafterna och sinnena var fortfarande någorlunda i ordning så det kan förklara att de fortfarande sitter i minnet. Saiagricola hade sin La Poderina Poggio Banale BdM 2004 och Masciarelli sin Villa Gemma Montepulciano d'Abruzzo 2005. Dessa var de som stack ut av ca 30 provade viner. Det blev inte mer, sedan hade jag tränat färdigt för dagen. 


Å här har det börjat tunna ur....

6 kommentarer:

 1. Hehe... precis så var det, hela dagen. Det är bara att konstatera att Spegelsalen är för liten för ett evenemang av den här sorten med så många besökare. Dumt nog hade man inte använt det angränsande rummet.

  Ses snart, förhoppningsvis på en mer behändig provning...

  SvaraRadera
 2. Trångt men hjärtligt. Visst var Poggio Banale BdM galet bra. Var kan vi få tag i den?

  SvaraRadera
 3. FV - på återseende!
  Micke - deras 04 som vi provade var slutsåld, sista dropparna gick på mässan enl. producenten, kanske någon näthandlare har kvar. Nu är det 06 som skeppas från producent. Vi får luska lite..

  SvaraRadera
 4. Skönt att du i alla fall tycks ha behållit din optimistiska approach rakt igenom hela spektaklet. Lokalen känns ju trots sin ringa storlek rätt så lämplig för ändamålet med all sin yta, glans och flärdfulla fasad.

  Ang Gulfi så arrangerar Stefan Jensen en Winemakers Dinner med Matteo Catania från Gulfi fred 11/2.

  http://terroiristen.dk/arrangementer.html

  /Patrik

  SvaraRadera
 5. Patrik - håller med, salen är perfekt om man halverade antalet personer alt. spred ut provningen över längre tid. Jag gillar i.o.f.s. alltid sittande provningar bäst - jag börjar nog bli gammal... På tal om det, verkar vara ett sådant trevligt event hos Terroiristen - kan nog bli riktigt bra.

  SvaraRadera
 6. Kul att se att fler hade en positiv upplevelse. Det var lätt värt att betala pengar och gå tidigare från jobbet för att lyssna på intelligenta frågor om vad viner kostade, prova barbera från alla Baroloproducenter och få någons glas vin över ryggen på kavajen.

  SvaraRadera