måndag 3 januari 2011

Barbaresco Basarin 2004, Giacosa Fratelli

Jaha ja, lika bra att klippa en favorit till när man ändå är igång. Kvällens vin släpptes i Augusti 2008 på SB. Vi köpte ett gäng och har smakat någon då och då och alltid suttit med ett flin från öra till öra och gjort tummen upp. Om man skall vara objektiv så finns det en hel del fat som inte har varit helt integrerade, men det har vi haft överseende med. Men nu, nu har det börja fixa till sig skall ni veta. 

Vi häller på karaff men hinner inte lufta så länge innan middagen står på bordet. Färgen är djupt brunröd, med liten orange kant. Vi får först fat, fudge och blygsam frukt i nosen. Men ganska snart så öppnar vinet upp, faten makar ihop sig och släpper fram mogna bär, en blandad kryddmix, örter, tallbarr, och faktiskt lite mognadstoner i form av läder och piptobak (Greve Hamilton tror jag bestämt "joke"). Druvtypiska toner av rosor, viol och sötlakrits vaknar också till liv. Sedvanligt fin syra, lite av syrlig lingon och körsbärssyra finns definitivt kvar och strukturen är behagligt slank, men inte mesig. Kul, såhär skall det se ut. Nu efter 4 timmar i glaset så har allt fallit på plats och vinet känns, om inte stort, så i alla fall väldigt harmoniskt. Tummen upp och flinet är på plats.


3 kommentarer:

 1. Skönt att höra! Fyra timmar... ett par år till bör vara av godo.

  SvaraRadera
 2. Bekräftar min känsla från förra gången jag drack vinet - det är skitgott nu, men ännu godare om ett par år.
  Tur att jag har ett par kvar så jag får reda på om jag har rätt.

  SvaraRadera
 3. Ni har nog helt rätt i att ett par år till kommer göra gott. Bara för att förtydliga så tog det inte fyra timmar innan det öppnade upp, det var mer den tid det tog fån popp till att jag slog mig ned för att skriva posten och då fortfarande sniffandes i glaset. Men minst en timme bör man nog räkna med i alla fall.

  SvaraRadera