fredag 14 januari 2011

Uppsamlingsheat från Merollis testlåda

Vi har snart smakat oss igenom hela testlådan från Merolli, men några viner har vi kvar. Vi korkar upp två av dem i kväll för en improviserad shootout. Det är två viner från Cascina Baricchi som här ställs mot varandra. De ligger båda på dryga hundringen hos Merolli och får väl lov att betecknas som enklare basviner. Två olika druvor, en för regionen typisk Nebbiolo mot en mer ovanlig Langhe Syrah. Dock visar det sig att det är två så olika viner att det inte är läge för en riktig match (Kan också bero på att vi tyckte det ena vinet var riktigt äckligt..). Spänningen uteblev och matchen vanns på K.O. 
Langhe Nebbiolo 2005, Cascina Baricchi
Vid en första sniff i glaset utbrister MM - tvål! Och det stämmer. Trots idoga försök att lufta och vänta ut vinet så fortsätter vinet att dofta som tvättmedelsavdelningen på ICA Maxi, en blandning av tvättmedel, parfymerad tvål och diskmedel. Därunder finns förvisso en viss Nebbiolofrukt, men inget vi blir sugna på att utforska. MM vill inte ens smaka på vinet, men jag som är en tuff kille tar modigt en klunk och uppmanar MM att göra detsamma i vetenskapens tjänst, så att säga. Vi spottar båda ut is slasken och enas om att vinet ändå kan fungera som matlagningsvin så det åker in i frysen direkt. Vi kan notera att det har en lång smak, men det är inte positivt i detta fallet. Närmast ligger tanken att det är defekt, men när vi googlar så hittar vi indikationer på att
så inte är fallet utan att det kanske tyvärr är skapt på detta sätt. Fler som har provat?

Sharà 2004, Cascina Baricchi
I glas 2 får vi en helt annan upplevelse, så klart. I nosen en massiv doft av lakrits, kryddor, fat och örter. Vi noterar oregano, lagerblad och peppar. Smaken är först kärv och lite knuten, men efter en stund så släpper vinet till lite och öppnar upp för en mer fruktig och bärig smak och doft. Vi får lite syrliga körsbär, järnbalk och en bra syra. Detta känns som ett rejält och hederligt rödtjut, men inget vi går igång på eller kommer att köpa igen. Vi spekulerar lite i varför man vill göra Syrah viner i Piemonte. Vad är ambitionen och vad vill man uppnå? Vi gissar att man inte är ute efter ett prestigevin, och om man vill göra trevliga drickvänliga mat och bulkviner kanske man har andra mer givna druvor att välja på? Jag försökte hitta information på nätet, kanske finns förklaringen i en tradition att odla Syrah här, men jag hittar inget vid ett första försök. Någon som vet? Enligt Baricchi så är druvorna till detta vin hämtade från stockar planterade -94. Hemsida och mer information via länk i titeln ovan.

8 kommentarer:

 1. Du fick inte med någon Barbaresco från Baricchi? Inte testat Langhe då den överlag fått kassa rapporter men Barbarescon gillar jag mycket och sett fler som gör.

  P.

  SvaraRadera
 2. Nej, ingen Barbaresco med i testlådan, men den är kandidat att testa när vi beställer nästa gång. Jag såg att Merolli har den med på sin "rea" nu, sänkt från 165 till 135 kr för 2006:an.

  SvaraRadera
 3. Ert intryck av 2005 Langhe Rosso stämmer på pricken med vårt. Det brukar sägas att en producent kan bedömas på sin baskvalitet, i så fall är detta exempel ytterst illavarslande och eventuellt förtroende brutet. Vår flaska gick direkt till matlagning liksom er.

  Brigante Pinot Nero har vi testat i två årgångar, inte direkt motbjudande men heller inget större nöje att dricka.

  Sharà var däremot ett helt okej vin, liksom den flaska 2005 Barbaresco Rosé delle Casasse vi drack förra sommaren. Silkigt mjukt och gott, men någon lagringspotential såg vi inte.

  Summa summarum undviker vi den här producenten framöver, åtminstone tills vi ställs inför övertygande motbevisning. Det blir intressant att se vad ni tycker om 2006 Barbaresco - om ni beställer den.

  SvaraRadera
 4. FV, vi har också provat deras Brigante och det lämnade inte något större avtryck. Barrichi ligger inte på plus hos oss heller, men det kan nog bli en uddaflaska av Barbaresco 2006:an för test. Återkommer med rapport i så fall. Men man kan ju undra hur och varför en producent släpper ett vin som denna LN på marknaden, och hur det då står till med kvalitétänk och ambitioner. Något fishy är det..

  SvaraRadera
 5. PIU ROSSO :
  2005 Cascina Baricchi, Langhe Nebbiolo
  Fine roser og jordbær med lakrids, lidt tjære og strejf af fadsødme. Virker lidt ukarakteristisk i munden med en anelse flad frugt og småtræt struktur. Vil højst sandsynligt åbne sig mere med luft.
  85

  SvaraRadera
 6. Om denne årgang Nebbiolo Langhe barsler jeg snart med et par mail-betragtninger. Ikke alle er negative overfor vinen - som det kan udledes fra posten fra PIU`ROSSO som jeg har postet ovenfor - men årgang 2005 og i mindre grad 2006 hos Cascina Baricchi er "atypiske" for at sige det mildt. Der er en forklaring.

  Når det er sagt og i al respekt for ytingsfriheden ville jeg betvivle seriøsiteten og det formålstjenligt i at pynte ens blog med dødninghoved og advarsler om kemiske stoffer.

  Er det ment for skæmt og spøg, kan det forstås
  lidt bedre, men alligevel, hører de to symboler ikke i blogosfæraen.

  SvaraRadera
 7. Anonym - jag är helt införstådd med att smaken är olika och högst personlig, och jag läser regelbundet PIU Rosso.
  Carlo - symbolerna är kanske lite vulgära, men är publicerade med glimten i ögat. Jag lägger gärna ut en bild på "tummen upp" när jag upplever ett vin som bra. Skulle det ge samma reaktion och kommentar? I detta fallet gick vinet på frontalkrock med våra smaklökar, men som tidigare sagt så finns det säker de som älskar vinet. Smaken är olika. Jag kommer att ta bort symbolerna, jag kunde aldrig drömma om att de skulle ses som störande, inte ens av en importör.

  SvaraRadera
 8. Hej!

  Tak for din disponibilitet.
  Det er ikke min mening om at udøve censur!

  De kemiske symboler generer ikke mig som sådan: glad er jeg ikke for dem, men har læst din tekst, kender vinen og kan godt forstå hvad du mener. Jeg er imod dem fordi jeg ikke ville bruge dem selv, men endnu mere fordi de kan misfortolkes af læserne der hverken kender den pågældende vine eller Cascina Baricchis gode håndværk i dete hele taget.

  Men som sagt: tak for din aktion!

  Ciao,

  Carlo

  SvaraRadera