lördag 22 januari 2011

Campredon 2009, Alain Chabanon

Vi har skrivit om några av Alain Chabanon's viner tidigare, men hittills inte om Campredon - det vin som jag mest förknippar med Chabanon - och som var det första vi provade för några år sedan. 2009 är den senaste årgången, och som tidigare är det Vinik som importerar- 160 kr. 
Ur glaset får vi en doft av järn, örter, frukt och bär. Bären kommer i en hel kompott. Här finns både mörka och röda bär som lite omogna blåbär, körsbär och jordgubbe. Härliga örter med en liten nypa peppar på toppen. Järnet alt. stålet förknippar jag här med svalhet och friskhet. Det genomsyrar denna årgången, det svala, slanka och strama som tillsammans med en härlig struktur gör vinet läskande och njutbart. OM man vill och kan så ligger man på några flaskor ett tag. Dag två så är vinet en än mer harmonisk och "stålet" har helt integrerats (om det verkar förståeligt för någon) och de lite omogna blåbären sticker inte ut utan har funnit sig till rätta i helheten. Campredon kommer vi tillbaka till igen och igen och..
Campredon 2009 görs av 48% Syrah, 22% Mourvedre, 16% Grenache och 14% Carignan. 11 Månader på ståltank är det som behövs för att få stil på det hela.6 kommentarer:

 1. Ett av mina favoritviner. Om man en kväll tänker " Nä nu jävlar orkar jag inte med ett chansvin som floppar igen" då plockar jag detta. Alltid lika nöjd. Om och om igen. Dock inte testat 2009an då jag har en bunt 2007 som det plockas av. Men kommer utforska 2009:an inom kort och hoppas det håller stilen för då kommar jag garanterat fylla på vinrummet.

  P.

  SvaraRadera
 2. P - just så är det med detta vinet. På pricken! Låt mig veta vad du tycker om 09:an, jag tror inte att du blir besviken även om den är påtagligt slankare än den lite mulligare 07:an.

  SvaraRadera
 3. Låter som Campredon för er är som Saint Jean de Barroux L'Argile eller Bressans Schioppettino är för mig. Det blir liksom aldrig fel. Jag har aldrig haft förmånen att prova något av Alain Chabanons viner. Får väl försöka passa på att handla nästa gång jag är i Stockholm. Har inte lyckats hitta någon dansk importör. Någon som vet ?

  SvaraRadera
 4. Ingvar - jag har ingen koll på importörer i Danmark, men jag tar gärna med mig en laddning till dig när jag hälsar på mina ungdomar nästa gång. Dom pluggar i Lund resp. Helsingborg och då är jag väl ganska nära dina trakter? Maila mig på vpk2881@telia.com om det skulle vara intressant.

  SvaraRadera
 5. Tack för det flotta erbjudandet ! Jag hör av mig. Beträffande geografin är du helt rätt på det. Kanske nästa Skåne-besök ska kombineras med en tur över sundet ? Har hursomhelst hittat en dansk importör, http://www.ob-vinimport.dk/page11.html.

  SvaraRadera
 6. Jag försöker få till en tur när vi är nere på besök, vilket blir alldeles för sällan tyvärr. Jag hör gärna av mig när det blir dags att styra kosan söderut.

  SvaraRadera