söndag 23 januari 2011

Oberemmeler Hütte Riesling Kabinett 2007, Von Hövel

Hvornår smager en Riesling best? Hver gang! För att travestera en gammal pilsnerreklam, men faktum är att det stämmer. Det fungerar alltid med en Riesling. Jag vet att jag för en tid sedan testade Riesling till allt, nästan. Om ni inte redan känner till det så kan jag slå ett slag för denna dryck till svensk husmanskost - i de flesta former. Jag kommer speciellt ihåg kombinationen med bruna bönor och fläsk, mest kanske för MM's tveksamma inställning och minspel, men ändå. Fantastiskt gott!

I går kväll så var det dock mindre experimentellt. Vi drack denna kabinett som aperitif och till en laxbakelse med rom och dill garnityr. Doften är sommarfrisk och bjuder på mineral - vi får associationer av bastustenar - begynnande petroleum, honung, inlagda päron och tropisk frukt. I munnen en viss honungssötma och en underbar syra som balanserar sötman i vinet och säkerställer att helheten blir i högsta grad angenäm. Dag två är vinet fortfarande på tårna och ger samma stimuli som igår, men nu med mer drag åt syrliga gröna äpplen. Inte stort kanske, men fantastiskt gott


Winegut Von Hövel, denna Moselproducent håller till i byn Oberemmel och vinet kommer från den egna vingården Oberemmeler Hütte. Vinet är naturligt gäst och klarnat. Mer info via länk i denna posts titel. Vinet är köpt hos Erik Sörensen i Köpenhamn. Finns fortfarande på hyllan för 120 Dkr.

2 kommentarer:

  1. Tråkigt med defekt vin. Annars ser det ut som vi ligger lika i smakpaletten här, det är ju inte svårt att tycka om Barolo. Kanske får lov att börja köpa av Carlo.

    SvaraRadera
  2. Hej Micke - vi kan kanske samordna någon beställning framöver. Låt oss spåna lite på Onsdag.

    SvaraRadera