måndag 10 januari 2011

Dolcetto d'Alba 2008, Mario Marengo

Vi har en viss böjelse för Dolcetto. Denna s.k. enklare vardagsdruva som främst odlas i Piemonte och som i rätt händer kan bli till den perfekta måltidsdrycken. Mario Marengo från La Morra gör en Dolcetto d'Alba som tillhör denna kategorin. Till en smörgås med Italiensk skinka, rosmarin, ruccola, ost och tomat plockar vi den sista 2008:an från hyllan. Doften är överraskande fyllig med lite funkiga mineraler, mylla och stall. Körsbär finns i både den lite syrliga fräscha varianten, men kanske främst som mörka mogna lite söta bigarråer. Järn som i färska blåbär, integrerade fat (se kommentar) och en hel bukett örter kommer till och adderar komplexitet. I munnen får vi en lite fylligare Dolcetto men med trevlig syra och en ändå slank, läskande munkänsla. Dag två tycker vi att faten är lite mer framträdande och den omedelbara fräschören tappat lite sedan vi korkade upp. Absolut bäst är den lite svalare direkt ur flaskan och någon timme ytterligare. Här har vi faktiskt en Dolcetto som även kan njutas på egen hand. Det har vi inte stött på så många gånger, hittills. Skitgod! Origo Wines importerar, info finner ni via länken i rubriken.



7 kommentarer:

  1. Låter härligt! I rätt sammanhang är en god dolcetto sann njutning.
    Du nämner fattoner men jag är lite tveksam till huruvida Marengo låter sin dolcetto ligga på fat?

    /Patrik

    SvaraRadera
  2. Jag provade Barolo Bricco della Viole för ett år sen. Galet god. Har bara en sån flaska kvar :(
    Köpte du Dolcetton via bolaget?

    SvaraRadera
  3. Patrik, satt faktiskt och letade på nätet om vinifiering men hittade ingen info, jag tolkar det som fat men f.n vet. Jag skall leta vidare. Någon annan som vet?
    Micke, ja på SB förra året någon gång ca 150 sek tror jag.

    SvaraRadera
  4. Du har nog rätt Patrik, hittade notes från 2004 och det var då enbart ståltank!

    SvaraRadera
  5. Micke, jag såg att den var inhandlad på SB 2009-12-01 och kostade 148 sek.

    SvaraRadera
  6. En majoritet av baroloproducenterna låter inte sin dolcetto komma i närheten av ek. De fatlagrade dolcetti som vi smakat har oftast kommit från Dogliani eller Ovada, undantaget Roagna som väl knappt vet vad rostfritt stål är...

    /Patrik

    SvaraRadera
  7. Yes, Dolcetto ftw! Fatprovet hos Roagna i höstas bådar gott, verkar som om vi har ett trevligt Dolcetto-år framför oss (årgången 2009).

    SvaraRadera