söndag 23 januari 2011

Barolo Broglio 2003, Schiavenza

Som en jolle på vinets ocean kommer man släpande i kölvattnet på inspirerande boggfränder som säkert navigerar och lodar i okända vindjup. Ett sådant exempel är kvällens vin - eller viner - som det egentligen var tänkt. 
När Carlo Merolli städar på lagret så kan jag inte motstå att beställa 2003 års vingårds Barolos från Schiavenza. Detta till ett oemotståndligt pris av 139 riksdaler per flaska. När jag googlar och läser vad som tidigare skrivits så visar det sig att det fördelaktiga priset har gällt vid köp av storpack under större delen av året, och att några bloggare föredömligt rappt rapporterat om vinet redan under tidig vår 2010. Rapporterna var odelat positiva, och det var nog bara undertecknad som hukade under en sten och då gick miste om nyhetsfloden. Som tur är så är inte loppet kört utan även en eftersläntrare kan få sin ranson.


När nu permafrosten tillfälligt släppt sitt grepp över norden så kommer beställda viner farande i klump, rena ketchup-effekten. Med i leveransen finns Broglio och Prapó 2003. Vi beslutar oss för att ställa dem mot varandra. Vi korkar upp och häller på karaff i god tid. Prapo ger en lite unken doft, men inte värre än att vi tror att det skall vädra ur. MM gör fyllda oxrullader i gräddsås, fyllda med senap, bacon, persilja och dijonsenap som vi tänker oss skall stå upp bra mot vinerna. När det är dags att prova och karafferna åker upp ur skafferiet så är det tydligt att flaskan med Prapo är korkad. En nu tydlig doft av källare och klor går inte att bortse från. Skit också! 


Något frustrerade så kastar vi oss då över Broglio - här skall du inte komma undan med några halvmesyrer - leverera! Och det gör den också. Vi får en härligt komplex doft. Här finns mognadstoner i form av rotfrukter, tobak och lite läder. Mest tydligt är ändå härlig frukt, salvia, oregano, lakrits "en masse" och tung parfym av rosor. Läckert! Smaken är är uttalat kryddig och tanninerna riktigt stöddiga. Trots den massiva attacken så upplever jag inte vinet som tungt eller svårdrucket, och det passade alldeles utmärkt till rulladerna. Det blev en härlig måltid, jag blev smått lyrisk, en smaksensation! Jag har idag beställt 6 st flaskor också av Bricco Ceretta, det tredje i serien vingårds-Barolos från Schiavenza. Carlo Merolli levererar. 


7 kommentarer:

 1. Hej Herren! Det er en meget fin blog du har dig, den er tilføjet i min rss-læser:-)
  Schiavenzas 03'ere er bare utroligt vellykkede. Helt åbne. Der er et eller andet ved den stil som matcher en varm årgang ret fantastisk. Og det understreges vel også af at de har aftappet alle enkeltmarker.
  Synd med Prapoen, jeg har ved flere lejligheder fundet den marginalt bedre end Broglio. Men det er nede i afdelingen for detaljer, helt klart. Glæder mig selv til at smage Cerrettaen - og til at læse hvad du synes også.
  Mange hilsner,
  Niels / Più Rosso

  SvaraRadera
 2. Jag får dock aldrig rubriker i min RSS-läsare från denna blogg (OSX/Mail). Kan det bero på att rubriken är länkad? Inga andra RSS-flöden har samma problem. Ingen stor issue men något knas där :)

  Det r för mycket vin man vill testa onekligen.. Hinner man köpa 1/10 av allt man läser om som verkar nice så får man vara glad! Tur man har 40-50 år kvar att leva.

  Peter

  SvaraRadera
 3. Vi har dragit i oss en hel del Schiavenza-nolltreor, alltid med mycket gott resultat. Prapò eller Broglio är nog ganska oavgjort - de turas om att överprestera, däremot är Perno längre (nästan för långt) gånget i mognaden. Ceretta har vi inte smakat men ser fram emot att läsa om.

  /Patrik

  SvaraRadera
 4. Hej Niels - tack för det, Piu Rosso är en sann inspiration! Det skall nog inte dröja allt för länge innan vi gör ett nytt försök med Prapo, och jag ser även fram mot Ceretton. På återhörande!

  Peter - helt sant, det finns mer än man hinner med, gäller att sålla duktigt - tyvärr. Att du inte ser rubriker kanske beror på att jag lägger rubrik i själva textfältet på bloggen i stället för dedikerat rubrikfält. Jag skall testa och "göra rätt" så får vi se hur det blir.

  Patrik - du var en av de jag tänkte på när jag skrev att jag släpar i kölvattnet... Du inspirerade definitivt till inköp av dessa vinet. Tack och bock! Återkommer så småningom med not om Ceretta.

  SvaraRadera
 5. Vad kul, har sneglat på bryta sexpacket ett bra tag och det verkar onekligen som att det är hög tid. Även jag jag hade otur med Prapon som var medtagen till juldagsmaten.


  /Barolo addict

  SvaraRadera
 6. Fredrik - hoppas det varit tillfälligheter med defekta Prapos. Yes, 139 sek, (så länge myntunionen består, i alla fall Januari ut) plus frakten:

  1 til 6 flasker : 243,- SEK
  7 til 12 flasker: 254,- SEK
  13 til 17 flasker: 293,- SEK
  18 flasker: 342,- SEK
  19 til 24 flasker: 465,- SEK

  Så totalt ca 160 kr / flaska vis köp av 12 st.

  SvaraRadera