onsdag 2 februari 2011

Castellania 2008, Vigne Marina Coppi

Detta är första vinet ut av totalt sex olika Coppi viner i en "prova på" låda från den gode Carlo Merolli. Vigne Marina Coppi har en kort historia som vinproducenter, de startade 2003 och deras första vin, just denna Barbera med samma namn som byn Castellania där verksamheten bedrivs, kom först 2005. Castellania ligger i sydöstra Piemonte i Tortona regionen och där, läser jag mig till, är Barbera den huvudsakliga röda druvan. Så det känns givet att Castellania blir det första vinet vi stiftar bekantskap med. 
Castellania - en Colli Tortonesi Barbera D.O.C. - består av 95% Barbera och 5% Fresia där duvorna odlas på 400 meters höjd. Jäsning och mognad genomförs uteslutande i ståltankar. Det ligger på tank i 10 månader och får därefter 6 månader på flaska innan det släpps till försäljning.
Färgen är djupt rubinröd. Doften är tilltalande, den ger en örtig och lite kryddig doft med röda lite syrliga bär, lakrits, lite grundfärg och en bukett viol. Smaken är slank med en behaglig syra och lite mineral, körsbär och körsbärskärnor som hänger kvar i eftersmaken. En lätt och slank Barbera, (som jag ofta förknippar med lite rundare och, ibland, syltigare strukturer) som är lätt att gilla. Jag får  associationer som går åt Nebbiolo och Pinot hållet. Vinet kan riskera att kännas lite "anonymt", det är väldigt lättillgängligt, men jag tycker de positiva sidorna väger över. Provad över två dagar kan jag intyga att den passar bra till mat, men gör inte bort sig på egen hand. Jag ser fram mot att prova resterande viner, det här var en bra start. 139 kr hos Merolli.

2 kommentarer:

  1. Jag är stort Sant´Andrea-fan och sätter en gammal damcykel på att den kommer att falla även dig på läppen! Castellania var OK men Sant´Andrea var riktigt läcker.

    /Patrik

    SvaraRadera
  2. Aha, jag skulle behöva en gammal cykel, men jag återkommer efter att ha provat Sant' Andrea så får vi se vad jag kan ställa för krav..:-)

    SvaraRadera