fredag 11 februari 2011

Chianti Classico Riserva 2007, MonsantoVi har fullt schå med att följa upp tips och intryck från inspirerande medbloggare. Jag försöker minnas när jag senast sprang benen av mig för ett tips av våra etablerade vinskribenter - men här sviker mig mitt minne..Kan ha varit då den gode Röttorp rekommenderade Villa Santa och Bouscasse i DI för en evighet sen. Nåväl. Fredagens vin rekommenderades av Finare Vinare för någon vecka sedan, och deras målande beskrivning triggade alla "vill ha" punkter hos undertecknad. Detta genererade en beställning av både Monsanto Chianti Classico Riserva och vingårds riservan il Poggio. Den senare får dock vila lite innan vi drar korken. Nu fokuserar vi på Monsantos standard riserva. Vinet består till 90% av sangiovese och 10% colorino och canaiolo. Skörden kommer från egendomens vingårdar och vinet mognar 18 månader på franska, begagnade, fat - och sedan minst 3 månader på flaska. 
Färgen är klar och vackert djupröd. Även genom ett snuv-filter är doften förförande och lockande. Mogna körsbär, lakrits, salvia, oregano och fänkål ligger som en värmedallring över en varm klipphäll av granit. Smaken och munkänslan är kryddigt tuff, men harmonisk, och med en underbar syra som klingar ut i syrliga fräscha körsbär. Detta är fruktansvärt gott! MM blir lyrisk och utnämner detta till årets hittills bästa vinupplevelse och utbrister - så här ska ett vin smaka! Det ni!
Jag håller med till stora delar. Vinet känns genuint, seriöst och det blir bara bättre under kvällen. En stor anledning till vår entusiasm är att vinet passar så perfekt till kvällens middag. 
Vi trotsade idag snökaoset och tog oss till butiken Devilda, utanför Järna, för att hämta upp beställda vildsvinskorvar. De färska korvarna är smaksatta med bland annat rostad fänkål och salvia - smaker som vi plockar upp i vinet och som får oss att vädra alla superlativ vi kan komma på. Tillsammans med vanligt potatismos och enkel sallad blir detta årets kombination. Stark rekommendation utfärdas! Jag slår också gärna ett slag för Devilda, prova gärna deras utbud och kunnande om ni har vägarna förbi. Kolla öppentider via länken ovan.  Vinet finns att köpa via SB och BS - gör det!  

7 kommentarer:

 1. Devilda lockar fram "vill ha" på alla cylindrar. På samma sätt som ni beskriver vinerna. Nästa Stockholmsresa väljer vi E4:an och Järna!

  SvaraRadera
 2. Hämtade ut denna idag men den ska få vila minst 1 vecka innan test. Men etiketten är fantastisk helt klart :)

  P.

  SvaraRadera
 3. Devilda, de ligger ju i mina gamla hemtrakter! Stannade ni till vid Saltå kvarns butikscafé?

  SvaraRadera
 4. Vinum Vita Est - gör det. Ett tips är att ringa dem innan om det är något speciellt ni är ute efter - som den goda korven t.ex.

  P - Visst är den härligt kitschig.

  Red Scream - Vi brukar besöka Saltå Kvarn någon gång då och då för att köpa nybakat bröd. Mycket gott att välja på där. Har du dina rötter i Järna?

  SvaraRadera
 5. Kolla in lillasyster också. Dricker den ikväll. Slank, fin och utan ekbåt. Ung hederlig Chianti precis som jag tycker 99kr Chianti ska vara. Kan nog vara bästa jag testat i denna prisklass. Blir återköp omgående.

  Monrosso (nr 7165)

  P.

  SvaraRadera
 6. Tycker syran och syrligheten är någon timme för mycket på detta vin för att vara fullt njutbart. Låter övriga flaskor ligga tills sig till hösten får vi se.

  P.

  SvaraRadera
 7. P -Hopps det ger sig så det passar även dina smaklökar. Vi finner som sagt njutningen här och nu, och förhoppningsvis också framåt hösten. Du får ge oss en update när det är dags.

  SvaraRadera