tisdag 8 februari 2011

Sant´Andrea 2008, Vigne Marina Coppi

Tisdagkväll. MM's köttfärssås med spagetti - eller pasta bolognese om man så vill. Det här kan jag äta varje dag i veckan. MM försöker ransonera lite, men jag får min vilja igenom ibland i alla fall - det krävs inte så mycket för att göra Herren lycklig. I och för sig får pastan bra draghjälp av kvällens vin. Vi fortsätter att prova oss igenom vinerna från Coppi och nu är det dags för Sant´Andrea. Vinet - en barbera från egna vingårdar - är uppkallad efter gatan i byn Castellania där deras vineri ligger. Sant´Andrea består till 90% av barbera, men har också fått 10% croatina för harmonins skull - läser jag mig till. Vi gillade Coppi's Castellania, även det en barbera, så viss förväntan finns. Let's go sniffing.
Vackert, klart och ljusrött. Härlig doft med frisk frukt, mogna bär och lite mynta. Mitt första intryck är att här har vi ett lite rundare och mjukare vin med mer påtaglig frukt och bärsmak än Castellania.  I doften finns också en charmerande sötma, som av solmogna hallon och björnbär. Väl integrerade i frukten hittar vi lakrits, svala örter och vitpeppar. I munnen får vi en härlig lingon och körsbärssyra, skinande röd frukt och några hallonbåtar. Vinet slinker ned utan minsta motstånd och är uppfriskande gott - och ett perfekt sällskap till maten. Liksom Castellanina uppfostras detta på ståltank i nio månader, och sedan minimum tre månader på flaska. Så här i efterhand så ångrar jag att vi inte provade vinerna parallellt, det hade gett en mer rättvis jämförelse. Men det är inget att hänga läpp för, vi gillar båda vinerna, är rentav imponerade över kvalité och stil för en sådan ringa peng. Måste jag välja så blir det Castellania med dess något mer definierade struktur och stramhet - strukturtaliban som man är. Men varför välja, vi kommer nog fylla på av båda vid tillfälle. Merolli säljer för 129 Dkr i mån av tillgång.


Lite bakgrund att begrunda. Marina Coppi's far var den berömde Fausto Coppi. Han vann Tour de France två gånger och Giro d´Italia hela fem gånger och VM en gång. På tal om cykel, Patrik du får behålla damcykeln....

2 kommentarer:

  1. Haha, jag tog inte med din strukturtalibanism i beräkningarna. Synd på cykeln men den finns kvar om du ångrar dig.

    /Patrik

    SvaraRadera
  2. Så ytterst häftigt. Hade ingen aning om att Marina var dotter till Fausto Coppi.

    SvaraRadera