söndag 13 februari 2011

Granit och dynamit!

Några korta notes om viner i helgen. Tiden räcker idag inte till för några längre utläggningar. Dessutom är det tveksamt om det blir några inlägg alls under de närmaste veckorna. Jobbet kallar och resväskan är packad. Kosan styrs mot nya världen - och där gör dom förvisso vin har jag hört - man agendan ser inte ut att tillåta några större utsvävningar inom vinområdet. Dålig prioritering, men man får skylla sig själv. Tiden får nyttjas för att bygga törst som den gode Artberg säger. Cuvée Granit 2009, Domaine de la Pépière. Ett otroligt trevligt och charmigt vin. Här finns en renhet och friskhet som drar åt vitvinshållet. Som etiketten indikerar så finns här hela klasar med röda vinbär som tillsammans med frisk syra, skinande röd frukt, mineral, örter och lakrits ger ett harmoniskt och fräscht vin. Gott! Vinik säljer för 115 kr. (läs en utmärkt rapport från Domaine de la Pépière här )Vigna Caselle 2004 Aglianico Riserva och Aglianico del Vulture 2006, D’Angelo. Två riktigt hederliga och rustika matviner från d'Angelo. 100% aglianico. Ur karaffen så får vi maffig frukt, rostiga järnbalkar, örter och kryddmix. Riservan är något mer komplex, har ett större djup och bättre längd. Dag två får vi lite piptobak, torkad frukt och en hel blodtransfusion. Vinerna passade perfekt till en pasta carbonara, med mycket parmesan och knaperstekt pancetta. Lite för oborstade och burdusa för att njutas på egen hand. Men då det här är gjort av rejält virke så kanske tiden fixar den saken, men det kanske inte riktigt är ambitionen!? Vi kommer ihåg Val de Noce 2006 från samma producent som betydligt bättre - och för bara någon krona extra. Carlo Merroli tillhandahåller dessa förträffliga matviner.

3 kommentarer:

 1. Jag gick inte igång på Graniten tyvärr. Men man kan inte alltid få det man hoppas på :) Kan bero på att jag är inne i en italiensk period med. Men det kan nog vända när solen kommer fram. Om det nu gör det någon mer gång?

  P.

  SvaraRadera
 2. Caselle förresten, den är mungodis den :) Har så jag klarar mig till värmen kommit och jag vågar beställa från Carlo igen.

  P.

  SvaraRadera
 3. En Italiensk period är ju inte det sämsta -det kan man ha jämt! Synd på Graniten, kanske en ny test till våren när värmen kommer utifrån - och inte tvärtom. Håller med om Caselle, några kvar även här - Mars är ju också en vintermånad..

  SvaraRadera