söndag 27 februari 2011

Côtes du Rhône 2009, Domaine de la Janasse

Åter med fötterna i den svenska myllan, eller i alla fall snöblasket, så bjuder MM på underbar middag med goda viner. Borta bra men hemma bäst! Efter att ha rest i över ett dygn så var fokus inte på analys eller på att ta noteringar, men ur minnet så kan vi kort notera att Jadot's Morey-Saint-Denis 1997 var precis lika god som förra gången - och passade galant till lamm-racks och gratäng på sötpotatis, charlottenlök och en gnutta chili.
Under min resa så har SMS från det svenska monopolet meddelat att leveranser inkommit. Så, väl hemma igen så blir det till att pallra sig i väg och hämta hem, hämta...ja vad det nu var jag hade beställt..? 
Ett paket innehåller Côtes du Rhône 2009 från Janasse. Gabriel på Bristly Wines sticker ut hakan och halva överkroppen och lovar äta upp en hatt om någon kan peka ut ett vin på SB som är bättre än detta för de 99 kr som det betingar i pris. Vem kan motstå en sådan utmaning? Gabriel brukar dock även ha bra koll på vad han gör -  så vi beställde utan större betänkligheter då hans mail damp ned i lådan för några veckor sedan..Vinet är klart och färgen ungdomligt purpurröd. Ur karaffen strömmar dofter av en kompott på både mörka och röda bär. Jordgubbar och svartavinbär om vartannat. Frukten piffas upp av en rejäl nypa kryddor och torkade örter. Lakrits och någon flyktigt antiseptisk doft (i en positiv mening) svävar över glaset. Riktigt angenämt! I munnen så dominerar den svala frukten och tillsammans med en aptitretande syra ger det en slank och frisk upplevelse. Gott - och mycket bra för att vara Domaine de Janasse bas Côtes du Rhône!


Bristly Wines fortsätter sin tradition av att leverera angenäma och högst drickbara viner runt hundringen (minns CdR Vatican 2007/2009, Janasse "Terre de Bussiére) - bra jobbat! Vi funderar febrilt på någon utmanare till vinet på SB men kommer inte på någon på rak arm. Får vi gå utomlands så är det kanske lite lättare, men hos monopolet går vi nog bet. Tål dock att fundera på - har alltid velat se någon äta en hatt.

4 kommentarer:

 1. Välkommen hem.
  Även om resan gick genom tjänsten, hoppas jag att du fått tid att prova några goda viner.
  Janasse'n CdR kunde inte jag heller motstå att köpa. Jag har ännu inte hunnit att prova, men tack för förhandstitten, det verkar lovande gott.

  SvaraRadera
 2. Hej Micke, några viner har det nog blivit. Bland annat en helt OK Syrah från Brasilien..:-) Jag får se om det blir en post så småningom. Jag tror du gillar denna CdR, ser fram mot din rapport. Vi ses snart hoppas jag.

  SvaraRadera
 3. Yes, helt klart vara värt att testas! Kommer att leta fyndviner i denna klass under ett par år framöver. Fan det är dyrt me blöjor!

  SvaraRadera
 4. Fredrik - helt rätt, bara för att du sitter i blöjträsket så skall du inte nöja dig med vilken skit som helst...:-) Nä, seriöst, denna CdR fungerar nog även för andra än blöjbytare, visst är det trevligt med bra viner i rimlig prisklass.

  SvaraRadera