måndag 28 februari 2011

Lindin 2007, Vigne Marina Coppi

Vi jobbar oss igenom vinerna från Vigne Marina Coppi. Vissa jobb är roligare och lättare än andra - det här faller under den kategorin. Turen är nu kommen till producentens "experiment". 100% Nebbiolo och från Piemonte låter kanske inte så äventyrligt. Men i Monferrato, om än en del av Piemonte, så är det ovanligt och resultatet inte helt givet. Det som finns att läsa på hemsidan och från Carlo Merollis mail är att man provar sig fram för att se om jordmån och läge passar Nebbiolodruvan och att produktionen idag ligger på ca 600 flaskor per år. Enbart michet-klonen av druvan används. Annars är det Barbera som gäller i regionen - tidigare provade Viner från Coppi hittar du här och här.Vinet är ljust rött och helt klart. Doften är omedelbar och tilltalande. Här finns något extra som får oss att spekulera i enbär, lingon och tranbär. Lite Jokk bärdryck kanske? Med lite tid kommer mer druvtypiska dofter av nyponros och tjära. Det finns också ett viss animaliskt, lite mörkare, inslag och över detta så svävar en lite söt doft av gammaldags tulo. Nice!
Syran är påtaglig. Här går våra meningar isär en del här hemma. Jag tycker den är supercharmig och gillar när den likt en elektrisk stöt vrider om körtlar och svalg så det pirrar under öronen. MM tycker den slår över lite och blir snipig om den inte får sällskap av mat. Men, jag gillar det här! Syran tillsammans med bra struktur ger en läskande och härligt syrlig smak av bär och frukt. Enligt Carlo så är franska fat inblandade, jag vet inte i vilken utsträckning, men behandlingen verkar modest. Vi sniffade oss fram till eneträ - det kanske kan vara ett uppslag för framtida experiment:-) Hur som helst, ett gott och kul vin med egen stil som jag skulle kunna tänka mig ha fler av. 195 Dkr/Skr i mån av tillgång.

2 kommentarer:

  1. Bra med ett påseende på denna, har ett par stycken men låter de nog ligga ett tag till. Är det dags för något av Coppis vita härnäst? Favoritan var en kul bekantskap.

    /Patrik

    SvaraRadera
  2. Patrik - det har vart mycket rött på sistone - men de vita står nu på tur. På det hela taget har Coppi varit en trevlig bekantskap så här långt, ser fram mot resterande. Skall bli kul att höra hur Lindin ter sig med lite lagring. Nu dag två har "eneträ" muterat till blyerts och cederträ "claret style", i övrigt samma som igår.

    SvaraRadera