torsdag 3 mars 2011

Thea's Selection Pinot noir 2007, Lemelson Vineyards


Som jag beskrivit tidigare så är vi svaga för en god historia, och likaså för bra historieberättare. I kväll är vi är ute på upptäcktsfärd i för oss okända vinmarker - Oregon USA. Anledningen är en post av Lars Torstenson på hans blog vinifierat.se där han beskriver hur han för Terrific Wines räkning letar Pinot Noir och hittar Lemelson Vineyards och kvällens vin. Kul form av marknadsföring :-)
Vinet fick ingen större uppmärksamhet när det släpptes i Februari i år - ganska ljumma recensioner - men med den goda historien i minne så beställer vi några flaskor för påseende och för att skapa oss en egen åsikt.

Vi följer rekommendationen och luftar rejält innan vi doppar näsorna i de stora kuporna. Färgen är vackert ljusröd och vinet helt transparent. Doften är först något återhållen, men öppnar sedan upp under kvällen och bjuder på fina toner av röda bär - främst jordgubb. Vi får också svala örter, mandarinskal, sirlig blomsterparfym och en liten gummiton på slutet. Dofterna går igen i smaken, men i munnen så upplevs vinet lite tunnare. Vinet är dock gott - klunkbart - och passar väldigt bra till maten. I kväll bjuds pocherad torskrygg med pancetta, rödbetor, kapris och inlagd fänkål.
 Får vi önska skulle vi se ett lite fylligare vin för att matcha doften, men det utlovas av producent och Torstenson med något år på lut i källaren. Vi ser fram mot nästa prov, kanske efter sommaren eller till hösten. Det här var en trevlig utflykt  som gav mersmak - och det finns ju lite att välja på "over there". Några flaskor finns kvar på SB.

2 kommentarer:

  1. Min första förälskelse i Pino var från Cali, och många flaskor senare så har min kärlek mer o mer lutat åt den lite tunnare och sirligare stilen från Oregon, NZ o självklart Bourgogne.
    / Micke

    SvaraRadera
  2. Micke - Det är til att vara morgonpigg :-) Det här är definitivt på din hemmaplan, skulle vara kul att höra din åsikt om vinet som har lite att jämföra med.

    SvaraRadera