söndag 6 mars 2011

Schiavenza Barolo 2003 x 3




Förra gången vi provade vingårds Barolos från Schiavneza och 2003 så gällde det Prapo' och Broglio. Tyvärr visade det sig att flaskan med Prapo' var korkad så det blev inte riktigt den matchning vi tänkt oss. Dock var vi mycket nöjda med Broglio - så vi har sedan dess sett fram mot en ny provning. Nu har vi också fått hem det tredje vingårds vinet - Bricco Cerretta -  så i helgens provning får vi nu med hela trion vingårdsbetecknade Schiavenza Barolos från det svåra året 2003.
Vis av erfarenheten så kollar vi en extra gång att alla flaskorna är korrekta. Och det är dom. Vi häller på karaff flera timmar i förväg och slår oss ned för en första provning medan maten puttrar på spisen:


Prapo' 2003 
Prapo' öppnar med en rejäl syra och tannin attack. Ops, här får man skärpa till sig, upp med garden och var beredd på att möta tufft motstånd. Vinet fortfarande ungt och spänstigt.Klart vassast syra och de grövsta tanninerna i trion. Frukten är frisk och vi får hela paketet med målarfärg, viol, tjära, rosor, örter och en lite kryddig eftersmak med viss hetta. Ljusast i färgen av de tre. Salivframkallande och väldigt gott. Dag två så är syran lite mer nedtonad och vinet ännu mer harmonisk- Det här bådar gott för framtiden.


Bricco Cerretta 2003
Vinet odlas i den högst belägna vingården av de tre - på ca. 390 meters höjd. Vinet har en distinkt egen stil som vi finner högst charmerande. Här får vi utöver  ordinarie Nebbiolo dofter även mer mogna toner av hallon, läder, tobak, rotfrukter, järn och vissa animaliska drag. Det som tillkommer och främst sätter sin prägel är en sval örtighet, lite mint, lite kungen av Danmark som ger ett lager av hostmedicin - i brist på bättre ord. Bra syra och rejäla men inte allt för grusiga tanniner samt den komplexa, lite svala, smaken ger ett mycket sympatiskt och gott vin. Det här var det vinet som klarade sig bäst utan mat, men även detta vinet växer när det får sällskap av tilltugg. En riktig höjdare!


Broglio 2003
Här får vi rejält med mognadstoner. Broglio är det vin som kommit längs i sin mognadsfas. Klassiska torkade rosor, mineral, tjära, köttbuljong, viol, nagellack, gummi och kokta grönsaker är intryck som listas i noteringshäftet. Här finns helt enkelt lite mer djup och mörka toner. Även lite  mer "skit under naglarna". Allt dock packeterat på ett alldeles förtjusande sätt. Vinet blir definitivt inte sämre dag två. Det här kommer att fortsätta att utvecklas många år än.
Ännu ett suveränt vin som jag dag ett höll som min favorit. MM tyckte Bricco Cerretta stod ut ur mängden. Nu under dag två så kan jag inte riktigt bestämma mig - det är tre riktigt bra viner så varför bara välja en?



Vi upphör nog aldrig att förvånas över jordmånen och lägets betydelse för vinet. Här har vi tre viner från samma producent, samma år men från olika vingårdar - alla belägna i Serralunga d'Alba - som går igenom samma vinifiering och lagring och ändå har så unika och personliga stilar. Hur häftigt som helst. Vi ser fram mot att dricka dessa viner igen, men kommer nog vänta i alla fall ett år innan vi hälsar på igen. Carlo Merolli importerar och levererar. 

10 kommentarer:

  1. Vad kul att alla tre gjorde bra ifrån sig, och vad skönt att de inte håller på att vika ihop - vi har gott om Prapò och Broglio samt en handfull Perno, som nog gått längst i mognad, men inga Cerretta. Hmmm...

    /Patrik

    SvaraRadera
  2. Patrik - inser att jag faktiskt helt missat Perno, men har nu uppdaterat mig genom att läsa IV :-) Schiavenzas hemsida har en liten lucka här...På tal om det så kanske det skulle vara en affärside att göra och administrera web-sidor för vinproducenter. Många är riktigt usla och uppdateras bara en gång - vid det tillfälle då den hackades ihop av någon web-byrå som ett engångsjobb.

    SvaraRadera
  3. Tack, har väntat på detta inlägg - alla tre härliga viner på rad. Fick Briccon på posten efter jäkla mycket strul men var helt klart väntan. Håller med om att den kändes svalast och rödfruktigast. Broglion har jag kvar att testa men låter, även den, som en höjdare. QPR vad är det!!

    SvaraRadera
  4. Klasse-prøvning! Tak for den - virkelig fascinerende observationer af forskellene, og også meget interessant at de virker til at være i så forskellige modningsfaser.
    Jeg giver Patrik ret i at 03 Perno er meget langt; blindt ville jeg overhovedet ikke kunne gætte at den og 03 Prapò var fra samme år..
    Mange hilsner!
    Niels

    SvaraRadera
  5. Fredrik - Själva definitionen av QPR skulle jag vilja påstå! Ser fram mot att se vad du säger om Brogloin. BTW, vi besökte Gamla Amsterdam i helgen och njuter nu Bondeost och Reypenaer(12:an) för fullt. Ett kanonställe - tack för det tipset!

    Niels - Kan bara hålla med, jag skulle definitivt inte sätta dessa viner i rätt härad när det gäller årtal. Å andra sidan är jag ganska kass på blindprovningar:-) Vad tror du kan ligga bakom skillnaden i mognadsgrad? (Perno åker nog med i nästa låda från Herr Merolli).

    SvaraRadera
  6. Kul, liknar liksom ingen annan ost. Jag tar nog Broglion inom en snar framtid. Delish.

    SvaraRadera
  7. Jeg mener at huske at Schiavenzas stokke på Perno er ret unge - ihvertfald i forhold til Broglio og Prapò. Det ville give god mening. Carlo har lovet mig at spørge til tilplantningsår på de forskellige Schiavenza-cru'er, men det er noget tid siden, han har formentlig glemt det..:-)
    VH Niels

    SvaraRadera
  8. Niels - Det låter rimligt, tack för din analys. Vi får se om Carlo återkommer i frågan. Just hemkommen från en provning och genomgång av enbart söta viner så kräver nu gommen något helt annat - vi får se vad det kan bli.

    SvaraRadera
  9. Om Perno (better late than never) : Luciano Pira, Maura Schiavenzas mand, fortæller at Huset ejer en fjerdedel af en hektar i underzonen Perno ( Monforte kommunen). Produktionen er på cirka 2.500-2.600 flasker om året. Vinplanterne er ca. 20 år gamle.
    Årgangen 2004 og 2005 blev ikke aftappet mens vinen fra høsten 2006 blev frigivet i 2010. Cirka
    8% af hele 2006-produktionen har fundet vejen til lageret i Holte.

    SvaraRadera
  10. Carlo - Tack för informationen! Hälsar just nu på hos sonen i Helsingborg men det blir tyvärr ingen tripp över sundet och till Holte denna gång. Synd när det är så nära, men det får bli nästa gång.

    SvaraRadera