fredag 4 mars 2011

Chianti Classico 2007, I Sodi

Vi har tidigare stött på I Sodi vid utlandsbesök och på provningar och alltid gillat de viner vi smakat. Nu har vi beställt hem deras standard Chianti Classico för att testa i lugn och ro och med passande mat. För att skapa rätt förutsättningar så dukar vi upp med en rejäl och klassisk tallrik antipasto. 
En stråle vinröd sammet rinner ned i glaset och en angenäm doft strömmar mot oss - yes, det här börjar bra! Doften är stor och generöst fruktig med körsbär, tomatpuré, lakrits/fänkål, behagliga örter och kryddor, kallt the och ett uns viol. Vinet håller mun och smaklökar i ett fast grepp, här finns strikta men inte allt för tuffa tanniner och en frisk syra. Vinet rinner ned utan minsta motstånd och är försvinnande gott. Eftersmaken med liten beska och körsbärskärnor hänger kvar en bra stund och när den försvinner vill man bara fylla på igen. Det här gillar vi, två tummar upp!
Lite bakgrund: I Sodi är en förhållandevis ung producent. Man startade 1973 och har sedan dess målmedvetet jobbat för att uppnå bra kvalité med sunda framställningsmetoder. Decanter höll deras Chianti Classico Riserva 2006 för årets bästa, så man måste säga att de har lyckats i sina föresatser. Vill du läsa mer så hittar du deras hemsida här (dåligt uppdaterad dock). Och här lite information om vinet från importören Vinoliv. SB säljer 6-pack för 858 kr.

2 kommentarer:

  1. Köpte du 6 pack pga decanter eller har du druckit denna innan? Avskyr storpack för man vill ju testa innan man köper flera. Så även om denna verkar reko kommer jag avstå.

    SvaraRadera
  2. Vi har provat både denna och riservan tidigare, men "bara" på provningar. Det var dessa intryck som vi gick på då vi beställde. Kändes ganska riskfritt och vi fick igår våra tidigare omdömen bekräftade. En hederlig och god CC för rimlig peng. Riservan står nu på tur.

    SvaraRadera