onsdag 23 mars 2011

The Full Monty!

Fyllig och len munkänsla. Lång eftersmak.


Bristly Wines visar allt på på Restaurang Hotellet! 
I Måndags fanns ett stort antal producenter på plats för att visa upp sina viner. Även Bristlys övriga sortimentet finns framställt på den extremt långa bardisken. Fullt uppställ! 
Miljön är internationell och super-designad men fungerar utmärkt för ändamålet. Spridda i lokalen har gästande producenter har dukat upp sina viner på egna bord, och vi besökare provar och samtalar oss fram mellan borden och tar emellanåt ett häng vid bardisken för att prova igenom en meter vin eller två.. Lysande upplägg!
Trots det fulla utbudet så är det denna dag tonvikt på södra Rhône och årgång 2009, även om det också sörplades god juice från andra regioner. Nedan följer några få utvalda höjdpunkter från en mycket trevlig eftermiddag.
Finare Vinare vilade inte på tangenterna utan hade redan i Måndags lämnat en sedvanligt läsvärd och initierad rapport och analys.Julien Barrot och Domain Barroche blir mitt första möte. Julien berättar med inlevelse, engagemang och väldigt öppenhjärtigt om sitt arbete med egendomen , vinerna och de olika årgångarna. Sympatisk kille. Självklart så pratar vi om den goda årgången 2009, men mycket mer tid ägnas åt det svårare året 2008. 
2008 är den årgång som han som vinmakare är mest stolt över hittills i sin karriär. Helt enkelt därför att detta är den årgång som han arbetat absolut mest med av alla, i vingården och i vineriet, och fått ett bra resultat trots förutsättningarna. Signature 2009 visar tydligt vad som gäller för den nya årgången. Den öppnar med en underbart tillgängligt läckert rödfrukt, lätt kryddig och sval örtighet. Munkänslan är, trots fatprov och allt, slank och angenäm. Noterar finess, fina bär och syra. (vinet skall ligga ytterligare 3 månader på tank innan det skall buteljeras) Pure 2009, första årgången jag smakar, sätter nivån  övriga Châteauneuf-du-Pape i årgången. Den fina frukten känns igen, mineral, liten fin pepparton. Slank och behaglig munkänsla med jordgubbe och mineral i eftersmaken. Ingen träkontakt, lagrad på järntank. 3500(?) flaskor, och jag kan tänka mig några av dem.
Adrien Fabre förtjänar en egen post, men kort kan sägas att han driver två egendomar i södra Rhône som han ärvt. Domaine la Florane och Domaine de l'Echevin. Appelationerna är högt belägna Visan och Saint Maurice och vinerna odlas på 350-400 meters höjd. Adrien presenterade en rad fina viner, här finns att botanisera i, men det som jag vill lyfta fram är bas-vinet À Fleur de Pampre 2010, Domaine la Florane. Härligt friskt, piggt, bärigt och salivframkallande syra. Charmigt till tusen. Kommer hit i April/Maj. 90% grenache och 10% syrah - allt på tank.
En helt ny bekantskap, och en angenäm sådan - Domaine St. Préfert. Isabel Ferrando berättar att de 2002 tog över en tidigare misskött vingård och påbörjade en restaurering i både vingårdar och vineri. Första årgången gjordes 2003 och de gör enbart Châteauneuf-du-Pape och har idag fyra olika cuvéer. Finess och fräschör är något man aktivt strävar efter att uppnå i sina viner säger Isabel, och det har man verkligen lyckats med. Genomgående, och även här säkert hjälpt av årgången, skiner en fin och fräsch frukt i alla fyra vinerna på rent Bourgogne likt sätt. Bas-cuvén Classic 2009 är en riktig goding och kan börja konsumeras direkt. Röda bär, skir frukt och kryddad av örter och mineral med finess. Jag tyckte även mycket om Colombis 2009. 100% grenache hämtat från tre olika jordmåner 30% av vardera. Fantastiskt finstämt och gott med den patenterade finessen och fruktigheten - mums!
Claire Michel, här på bilden med Mr Bristly himself Gabriel Enning, från Le Vieux Donjon är inte den som gödslar marknaden med olika cuvéer och hyss. Här görs det ett vitt och ett rött Châteauneuf-du-Pape. Nog så - gör ditt bästa i vingården, sedan ned med alla druvor från alla lägen i samma foudres, inget tjafs. 2009:an visar, trots fatprov, och nu börjar jag se ett mönster..., en fin frukt, salvia bra struktur. Jag gillade 2008 och den nya årgången blir inte sämre om man säger så.
Jag gör stop här för idag, ev. blir det lite påfyllning som "komihåg" senare i veckan. Domaine Janasse visade t.ex. att de gör underverk med årgången. Jag fick en genomgång av Castello di Monsanto's viner och ett återseende med dess Chianti Classico Riserva 2007  -jag tycker fortfarande att den är fantastisk! La Péira, Roagna, Vatican.....Tack Bristly Wines för en trevlig genomgång av sortimentet och för möjligheten att träffa människorna bakom vinerna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar