onsdag 9 mars 2011

Castell Vell 2005, Domaine Singla


Syrah har blivit orättvist negligerat här hemma på sistone - vilket är märkligt då vi räknar Syrah som vår absoluta favoritdruva och en del av själva ursprunget till vårt vinintresse. Vi råder bot på denna oförlåtliga brist med hjälp av Castell Vell från Domaine Singla - senaste årets "hus Syrah" här hemma, även om den också består av 10 % Grenache. Back to the roots! 
Vi har tidigare skrivit om Castell Vell här. men tycker den förtjänar en uppdatering och en kort not även idag. Det som triggar vårt Syrah begär är en grillad Entrecote med enkel sallad som tillbehör. 
Normalt skulle vi ha hällt på karaff någon timme i förväg och tagit fram i tid för att tempereras, men i kväll så är planeringen något bristfällig och det blir inget finlir. Vi korkar ur och skänker i glasen. Skål och hugg in - hur svårt kan det vara?
Färgen mörkt, mörk röd. Ogenomtränglig. Doften är underbart personlig och samtidigt druvtypisk. Mama I'm coming home! Ur glaset strömmar björnbär, viol, lakrits, vitpeppar, lite fikon och en helt knippe örter med sval salvia som sticker ut. Vissa mognadstoner börjar märkas, faten hanteras väl, och här finns animaliska drag och lite mörkare frukt. Sedvanligt bra syra och struktur gör detta till en bra sparringpartner till maten. Gott även på egen hand efter middagen. Hos Vinik går nu årsmodell 2008 för 210 kr. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar