torsdag 30 december 2010

2010 - in a nutshell
Som rookie i bloggsfären så har vi inget arkiv att gräva i, men vi gillar idén med en summering av året och är stora fan av listor i all dess former. Vi kör dock inte med något betyg eller bedömer vin utefter någon skala, varken här eller i cellartracker, så när det är dags att summera vinåret så blir det till att gräva i både noteringar och hjärnvindlingar.


Det har främst varit ett år av lärande. Vi har lyssnat, läst och lärt och träffat mycket trevliga människor och inte minst druckit mycket gott vin. Via munskänkarna har vi avverkat ett-betyg och druvkursen. Utspritt över året blir det en del, även om det inte är några tyngre studier. Kul hade vi i alla fall. Lika lärorikt har det också varit att prova viner med VPK2881, detta illustra sällskap. Vi träffas alldeles för sällan dock, det bör vi åtgärda under 2011!


Under framförallt våren så var det en hel del minnesvärda provningar. Väl anordnade provningar är en fröjd, gärna med producenten själv närvarande. Otroligt lärorikt och intressant. Dock har vi i år inte hunnit med att besöka några producenter eller vingårdar på plats. Illa, det saknar vi verkligen. Bot och bättring inför 2011 utlovas. Sen har vi då börjat skriva denna blogg under VPK2881 fanan. Vi ser det som en del av lärandet där det ger en extra dimension att behöva formulera intrycken i ord. Dessutom så tycker vi det är roligt, så vi kör på ett tag till med någon utvärdering under resans gång. Här kommer 2010 års summering:Årets bästa vinupplevelser
Vi ser till den totala upplevelsen, där sammanhang, sällskap och omgivning definitivt kan påverka hur man uppfattar vinet. Här listar vi inte viner druckna på provningar, dessa får en egen rubrik nedan. Utan inbördes ordning:


 • Domaine Laguerre Le Ciste 2007
 • Domaine Armand Rousseau Gevrey-Chambertin 1er Cru Lavaux St. Jacques 2006, 2007
 • Cuvée du Vatican Côtes du Rhône Villages 2007
 • Château Haut-Bailly 1989
 • Domaine de la Janasse “Chaupin” 2007
 • Philippe Gilbert Menetou-Salon 2008
 • Domaine Singla Castell Vell 2005
 • Roagna Barbaresco Paje 2003
 • Nino Negri Le Tense Sassella 2005
 • Domaine Lacroix-Vanel Fine Amor 2007
 • Domaine Rivaton Gribouilles 2007
 • Domaine Gayda Chemin du Moscou 2008

Årets bästa vinprovningar

Några provningar glömmer man bara inte, inte så konstigt med de viner som provades, trevliga producenter och trevligt sällskap. Origo Wines står här i en klass för sig, tack Sverker!


 • Dönnhoff med Origo Wines. En höjdare där vi inte bara provade igenom i stort sett hela sortimentet utan även njöt en trerätters Nahe middag tillagad av Wigbert Weck, krögare på Restaurang Hermannshöle. 
 • Domaine de Pégau med Origo Wines. Föreläsning av sympatiaska Laurence Feraud och provning av bl.a. Capo 2007, vad skall man säga - stort.
 • Domaine Alain Chabanon hos Vinik. Favoritproducent hos vår favoritimportör. Dessutom kanonväder utomhus i Werner Groens trädgård. Utöver de suveräna röda så sitter flera årgångar av hans vita Trelans kvar i minnet.
 • Pimonte Power med Origo Wines. Vilken uppställning. Luigi Pira, Conterno-Fantino, Mario Marengo och Cappellano, alla på plats. Dessutom så fick jag här för första gången prova Bruna Giacosa's viner. Kvar i minnet och gommen sitter för alltid Barbaresco Santo Stefano 2007 och Barolo Le Rocche del Falletto. 


Årets bästa systembolags vin, ordinarie sortiment

Du hittar säkert "bättre" viner, men det här vinet har sedan vi började prova vin hängt med och håller stilen, hela vägen. Speciellt kul att lägga undan något år och följa dess utveckling, 1 - 2 år gör underverk och påvisar tydlig utveckling. Själva essensen av det som gör att vi gillar vin och har det som intresse. Sen är det förbaskat gott också...


 • Nino Negri, Le Tense Sassella


Årets nitlott-1
Hos Philipson Wine inhandlades en låda av detta vin. Diskussionerna har gått höga i bloggsfären om det rör sig om olika batcher, speciella tappningar för storhandlare som Philipson eller om det helt enkelt inte är bättre. Hur som helst så tycker inte vi att det är någon höjdare, de som klagar på Fudge och Coca-Cola smak i moderna Nebbioloviner får här en hel syndaflod på sina kvarnar. 
 • Renato Ratti Barolo Marcenasco 2006

Årets nitlott-2
Kanske inte oväntat..
 • Fyndkylen. Termostaten verkar opålitlig, behöver hitta en ny.


Årets inspiratörer


Engagerade, kunniga, outtröttliga, trevliga. Vad mer kan man önska? Keep up the good work!

 • Bloggarna, ingen glömd. 
 • Vinhandlarna, Vinik, Origo, Bristly, Merolli

Gott Nytt 2011!

Om man nu skall välja bara en...

6 kommentarer:

 1. Gott nytt år själva. Och tack för ett trevligt tillskott i bokmärkeslistan under senhösten/vintern. Sablar, vilket tempo ;-)

  SvaraRadera
 2. Gott Nytt År på er. Jag kan bara instämma med tidigare kommentör, vilket tempo! Ser fram emot era inlägg 2011.
  P.S jag håller med om Le Tense och gärna 2006:an.

  SvaraRadera
 3. Vi ser fram emot att följa ditt bloggande under 2011. Härligt med den där nyfrälsta känslan! Misstänker att vi ses igen inom en snar framtid...

  Gott Nytt År!

  /T & S

  SvaraRadera
 4. Och vilken trevlig länklista :) Vi verkar ha liknande vinpreferenser.. hänger du mycket på Niks vinbar??

  Gott nytt och fortsätt i samma tempo. I dare you ;)

  SvaraRadera
 5. Tack för uppmuntran! Ni vet hur det är, glada entusiaster som rivstartar och flåsar på i ren upptäckarglädje. Tempot får nog mer tillskrivas detta faktum och kommer säkert inte bestå konstant. Kanske får vi fokusera mer på innehåll..:-)
  Fredrik, vi missar nog de flesta av Niks vinbarer, tyvärr. Han är ju inte världsmästare i god framförhållning, men vi tar oss in till stan när vi kan, Södertäljebor som vi är. Vi ses där under 2011. Din blogg är given i listan, grym!

  SvaraRadera
 6. Haha, ne precis - en halv dag på sin höjd ;(

  Vi ses där och då. God fortsättning!

  SvaraRadera