Till en flankstek som bräserats under större delen av dagen och tillhörande tryffelpuré så tar vi upp ett säkert kort ur skafferiet. Sedan jag första gången på en provning hos vinik smakade vinerna från Rivaton, så har just Gribouille varit en favorit. Ett vin som står sig lika bra på egen hand som till föda i olika fasta former. Just nu sitter jag och mumsar på en fäbodknäckemacka med björnost från jürs och sippar gribouille. Gött, sämre kan man ha det.
Vinet är svart som natten med djupröd kant. ett superkoncentrerat vin, men ändå förvånansvärt lättillgängligt. Cuvéen består av 70% carignan, 15% grenache och 15% syrah. Bara gamla vinstockar på 85+ används. Här finns lakrits, mörka bär och massor med frukt, företrädesvis mörk sådan, en överton av något lösningsmedel som går ihop med något svalt örtigt som salvia. Det här vinet kan nog ligga i källaren ett tag och må bra av det, men glöm inte bort att njuta en flaska under resans gång. 2007:an är dock som många andra viner av denna årgång mer ämnade för tidig konsumtion än t.ex årgång 2006. En sedvanligt målande och initierad fina vinare beskrivning av gribouille 2006 finner ni här. Vinik säljer för 195 kr.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar