lördag 25 december 2010

Chateauneuf-du-Pape 2008, Vieux Donjon

Efter en helg med klassiskt Julmat som hos oss främst inmundigas med öl och snaps, så har vi åter ett glas gott vin i handen. En positiv sida av att rätt nyligen blivit intresserade av goda viner, nåja allt  är relativt, är att många intryck och upplevelser fortfarande är helt nya. Vi träffar på nya områden, producenter och viner på löpande band och får en massa ahh och oooh upplevelser utmed vår resa i vinets värld. I och för sig tror jag detta kan fortsätta ett bra tag, någon därute som tycker att dom provat, sett och smakat allt? Nä, tänkte väl det.

Kvällens vin och även producenten är följaktligen helt nya för oss, om än inte okända till namnet. Dess rykte har föregått vår provning i kväll och förväntningarna är uppskruvade ett snäpp eller två. Finare Vinare har hjälpt till att skruva. 
Detta är det andra vinet som Bristly tyckte vi inte skulle missa, om ni kommer ihåg denna post. Och det gör vi då inte, missar alltså.
Redan innan vi öppnat flaskan kan vi konstatera att färgen är ljus och transparent, kanske det ljusaste och mest transparenta vinet från Ch9 vi hittills provat. Vackert! Det första MM säger efter en första sniff och klunk är lingon, och och det följer oss genom fortsatt provande. Lingon är inte det första vi tänker på när det gäller Ch9, men här har vi ett vin med överraskande syror, en härligt smak av frukt och skogsbär. Bären kommer i form av järnfyllda mogna blåbär, hallon, lingon och enbär. Till detta kommer kryddor, en härlig bukett örter och lite söt piptobak. Över detta svävar en frisk sval överton, kanske är det lite av det örtiga, som vi älskar i ett vin. Vi har fått en ny härlig vinupplevelse. Det här möter mer än väl upp mot våra förväntningar och vi kommer definitivt att fylla på i skafferiet. Ett ärligt och härligt vin! Ha en fortsatt trevlig Julhelg!
Lite bakgrundsinfo från Bristly:

"Vi jobbar redan med ett gäng producenter i Chateauneuf-du-Pape, men ingen riktigt som Vieux Donjon. De gör som sagt bara ett vin och de är en av de mest traditionella producenterna i området. Alla druvor vinifieras tillsammans i hela klasar, utom Mourvedre. Man använder gärna stjälkarna i vinifieringen, förutsatt att de är mogna. Vinifieringen sker i cementtankar och lagringen i foudres. Vinerna har en fantastisk lagringspotential och blir helt underbara med 7-10 års lagring.

La Vieux Donjon är i en övergångsfas just nu där dottern Claire Michel tar över ansvaret för produktionen från sin far Lucien. Claire är en synnerligen begåvad ung kvinna med gedigen utbildning från Ecole Nationale Supérieure Agronomique i Montpellier och Toulouse där hon avgick med högsta betyg både i önologi och ingenjörskonst. Hon har arbetat på Harlan Estate i Napa Valley och studerat ekonomi hos Boisset i Bourgogne."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar