söndag 13 mars 2011

Träffa vinet!

Vinik och Vin & Natur gör gemensam sak och bjuder in till en vinmässa i det naturliga vinets tecken. Att detta ofta är lika med väldigt personliga och bra viner vet vi av erfarenhet när det gäller utbudet från Vinik. Vin & Natur har vi inte träffat förut och de producenter, eller vinbönder som man föredrar att säga, och de viner de nu presenterar är helt nya bekantskaper. Vi börjar dock med en genomgång av några favoriter:


Jean-Pierre Vanel och Frédéric Rivaton skänker vin

Domaine Lacroix-Vanel
Jean-Pierre Vanel producerar en serie förnämliga viner. Vår favorit "Fine Amor" har vi hyllat och beskrivit tidigare, men även övriga viner är värda att provas, eller mer korrekt - njutas. 
< E Blanc 2007
Vanel's vita överraskade positivt. 2007 hade en härlig komplexitet. Mineral, exotiska frukter och en angenäm syra. 80% Grenache blanc resten Roussanne, Terret och Carignan blanc. Enda vinet som får ligga på franska ekfat.
Fine Amor 2008
50% Grenache och resterande en blandning av sydfranska druvor som varierar i de olika årgångarna. 2008:an har jag druckit av tidigare, men jag tycker den ger ett än mer harmoniskt intryck idag. Den har växt en storlek. Sval fräsch och en härligt frukt lyder noteringarna. Det här är grejor det!
..ma non troppo 2006
Namnet skall betyda "inte för mycket", en musikterm för att nyansera och ge variation. Det ligger nog en viss tanke bakom. Ett vin på 90% Mourvedre och resterande 10% en blandning av Grenache och Syrah. Smaken ger en något rustik smak, lite ladugård, mörk skinande frukt, kryddor och svala örter. Med en fin syra och struktur blir totalintrycket ett elegant och läckert  vin. Det här bör provas mer i lugn och ro på hemmaplan och till mat. 
Mélanie 2004
70% Syrah, 20% Mourvedre, 10% Grenache är blandningen i detta vin. Lite tuffare vin med bra struktur och lite funkig (i brist på bättre ord, skall jobba på detta..) Syrah frukt, lite mylla och skit upp på stövelskaften, men allt väldigt fint paketerat. Personligt och med finess -min enda not i blocket = Jättegod!
Natura Rerum 2006
Jean-Pierre berättar på knagglig Engelska, och min Franska är obefintlig, att detta är i grunden samma druvor och bas som i Mélanie, men att det 2006 hände något som han inte riktigt kan förklara som gjorde att smaken och stilen markant skilde sig från övriga årgångar. Konsekvensen blev ett "nytt" vin med eget namn - Natura Rerum. Vinet ger oss härlig frukt, tydlig piptobak och torkade fikon, stramt och med stil. Notering till mig själv. Köp hem.




Domaine Rivaton
Frédéric Rivaton berättar på god engelska både engagerat och gärna om sina viner. Han gör formidabla viner, alla med minimal svavelhalt, och det var extra roligt att nu också få prova hans vita och rosé
Blanc Bec 2009
Vinet består av 50% Macabéo, 30% Carignan blanc, 15% Grenache gris och 5% övriga druvor. Vinet är piggt och friskt. Något aromatiskt med mineral och bra frukt.
Poil dans la main 2009
Rivatons rosé är lite fylligare, tyngre än många andra. Mer matvin än pratvin om man säger så, men fortfarande i typisk lätt roséstil. På min fråga hur länge det kan åldras och hur det står sig mot hans övriga viner så svarar Frédéric att han inte riktigt vet, han har bara gjort detta i 4 årgångar och de har inte visat tecken på att tappa stilen än. Tvärt om.
Tombe Du Ciel 2009
100% Carignan som görs med macération carboic metoden. Ett härligt fräscht vin med klar och frisk frukt. Inga skumma bananer här inte. Enkelt, gott och lättdrucket.
Vieilles Vignes 2008
70% Carignan, 15% Syrah, 15 Grenache. Två år på betongtank och ytterligare två på flaska. Seriösa saker detta. Underbar frukt, mörka bär, bra balans och komplexitet. Jag tror detta blir riktigt bra med lite tid, kanske inte som 2006 ,men ändå. Gott redan nu.
Vieilles Vignes 2007
Lite förvånande är detta en årgång som känns lite knuten och inte lika tillgängligt som 2008 och 2006. Doften håller igen och frukten är mindre framträdande. Kan jag lita på mitt minne och korta notes? Någon som har provat och har en åsikt?

Vieilles Vignes 2006
Bjuder på en härligt koncentrerad doft och smak. Komplext men harmoniskt med en kraft och vigör som sticker ut. Trots kraften så upplevs vinet som högst drickbart, och ger en närmast sval och slank munkänsla. Frédéric berättar att det under 2006 nästan inte regnade alls fr.o.m Mars fram till skörd och att detta bidragit till den koncentration vi nu finner i vinet.
Gribouille 2008
Detta vin har vi också skrivit om tidigare. En riktig favorit. Samma druvsammansättning och vinifiering som i VV men från äldre stockar - ca. 85-100 år gamla. Gott nu men kommer nog utvecklas väl under några år till.


Vin & Natur med Amaury Beafort från Vin Les Larmed de Divona

Så här med facit i handen så måste jag säga att det var en riktigt lyckad mässa med ett överflöd av trevliga viner. Riktigt roligt att träffa på Vin & Natur och se deras utbud. Här finns mycket att botanisera i framöver. Vinik bekräftar och förstärker sin position som importör av oslagbart goda viner. Nedan följer ett axplock av övriga provade viner men många är de godbitar som jag inte får med här utan ber att få återkomma till i framtida möten.

Bérèche et Fils, Champagne
Vinmakare med en historia som går tillbaka till 1847. Idag odlar men 9,5 hektar och har alla typer av Champagne i sitt sortiment. Det som stack ut och jag bäst kommer ihåg nu i efterhand var deras Reflet d'Antan. Ett vin med lika delar Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. En häftig Champagne med härlig mineralitet, bra frukt och en lång eftersmak med lätt ton av bittermandel. På återseende!

Raphaël Bérèche
Les Larmes de Divona
Jag måste bara nämna några ord om Amaury Beaufort - denna kämpe. Han beskrev sina verdermödor och jobb för att få till sin produktion efter omställning till biodynamisk odling och otur med väder under 2008. Efter en liten skörd där dessutom stora delar regnade bort så handjagade han ihop till ca 400 flaskor av respektive vit och röd Bourgogne Tonnerre. Båda vinerna visade upp en fräschör och var tilltalade lätta med fin och ren frukt. Det här bådar gott för framtiden!

Amaury Beaufort
Domaine des Griottes
Slutligen så vill jag nämna vinerna från Domaine des Griottes. Pat Desplats beskriver kärleken till jorden och behovet av att besöka vingården och se odlingarna med egna ögon för att fullt ut förstå smakerna och doften. La Girotte är ett vdt med 50/50 av Cabernet Souvignon och Cabernet Franc. En helt unikt vin ,med funkig frukt, som jag gärna provar igen. Likaså deras P'tite Gâterie, en blend på Gamay och en hoper andra druvor. Deras "Anne Francois Joseph" vdt 2009 var nog bäst i samlingen - en hyllning till tidigare generationer som brukat marken där druvorna nu odlas. Jag missade alla fakta om detta vinet, och hittar inget på nätet, men hoppas få följa upp så snart som möjligt. Intressant och lite utmanande är det som hänger kvar i minnet.

Petter Nilsson från La Gazzetta i Paris bjöd värmande, matig och god soppa. 

6 kommentarer:

  1. Bra redovisning, följer fortsättningen med stort intresse.

    SvaraRadera
  2. Tack Micke. Som vanlig får jag problem med logistiken och att hinna ta notes vartefter på denna typ av event. Dessutom så har jag svårt att tyda mina heroglyfer när jag väl är hemma igen...måste jobba på handstilen:-) Jag är även av den långsamma tröga typen som behöver mer tid, helst en hel kväll med middag inkluderad innan jag har provat ett vin färdigt. Jag ger mig dock på att uppdatera posten med ytterligare några intryck.

    SvaraRadera
  3. Fasen va gött och trevligt! :) Perfekt med en så utömmande post. Ska försöka mig på en egen men det blir nog fler bilder än text ;)

    På återseende!

    SvaraRadera
  4. Fredrik - byter gärna min post mot en av dina bilder:-) På återseende!

    SvaraRadera
  5. Härlig sammanfattning och fina bilder! Saligt att få träffa JPV.

    Petter Nilssons soppkök var också genialt.

    Avdelning kuriosa: "Petite Gaterie" fick vi lära oss betyder "zö gret pleshör uomön givz tou main". Googla på egen risk ;-)

    SvaraRadera
  6. FV - :-)) Helt visst en härlig bekantskap JPV. En stor man bakom stora viner. Du verkar klara dig utan översättning - du behärska det franska språket galant tyckte jag mig höra.

    SvaraRadera