tisdag 19 april 2011

Två godingar

Till laxknyten med rotsaker och purjo som lagas i ugn med någon cl. vermouth, och som sedan serveras med ett saffransmör, så velas det både hit och dit när det gäller val av vin. Jag garderar rejält och lägger tre olika viner på kylning. Vi diskuterar vidare och till slut så enas vi om ett öppna två av dem. Det blir en riesling och en muscadet som ställs mot varandra för att se vilken som bäst passar till maten. Att båda är goda i sig, det vet vi sedan tidigare.

Clos des Briords Cuvée Vielles Vignes 2009, Domaine de la Pepière
Vingårdsmuscadet från Loire. En något återhållen men mycket trevlig frisk doft av citrus, vitpeppar och mineral. En ton av grön slanggurka, som när man smaksätter bordsvatten med gurkskivor och lite inlagd ananas kommer till med tiden. Fin syra, bra struktur, milda kryddor, saltstänk från Atlanten och fyllig smak gör att vinet upplevs som ytterst harmoniskt och det kompletterar maten på ett suveränt sätt utan att konkurera. Stöttar och framhäver som ett bättre underklädesplagg. Ett eminent matvin som nog passar till det mesta som hämtas ur hav eller sjö! Vinik importerar och tar 130 kr för en flaska.


Les Pierrets 2007, Josmeyer
Det här är ett vin som tar lite mer plats. Det öppnar med en underbar doft av lime, mineral och petroleum. Krispig syra och en lång smak där lite söta inlagda päron kommer fram. Vinet öppnar upp rejält under middagen och vi hittar nya intryck vartefter och associerar till både vetelängd och bastustenar m.m. innan kvällen är slut. Det här är ett riktigt gott vin, det fungerar även till maten men går lite sin egen väg och harmoniserar inte lika väl som Clos de Briords. Inköpt vid tillfälligt släpp på SB, då kostade det 230 kr..



Clos de Briords tar hem matchen om bästa matvinet, medan Les Pierrets är mest njutbart när vi smuttar på ett glas efter maten. Marc Olliviere och Domaine de la Pepière går från klarhet till klarhet här hemma hos oss. Att muscadet kunde vara så fantastiskt gott visste vi inte innan vi provade Ollivieres viner. För att inte prata om hans röda Cuvée Granit. Definitivt en av dessa producenter att hålla koll på. 

7 kommentarer:

  1. De börjar bli rätt många nu, producenterna att hålla kolla på... Ibland känns det nästan bra att Vinik bara säljer i Stockholm.

    SvaraRadera
  2. Jo det börjar bli en diger lista. Och sedan finns det ju dem som letar i de mest otillgängliga och svårtillgängliga trakter efter ytterligare producenter och obskyra regioner att addera...:-)

    SvaraRadera
  3. Typ på McDonalds-parkeringar i Helsingör... idag var det bakluckeloppis som regerade. Kul att ses, Ingvar!

    SvaraRadera
  4. Då kanske ni också träffade på sonen, som en mindre Herre fast med skägg, med pirra för att bärga hem godsakerna över sundet.

    SvaraRadera
  5. F&V ! Tack det samma. Visst var det folkligt värre

    Herren ! Det fanns någon där som skulle kunna passa in på din beskrivning. Låter som ett vanskligt projekt att låta sonen hämta hem. Hur stort svinn räknar du med ?

    SvaraRadera
  6. :-) ca 50% ligger i kalkylen.

    SvaraRadera
  7. Även med det svinnet så hamnar priset på en högst rimlig nivå :-)

    SvaraRadera