lördag 2 april 2011

Le Tense Sassella 2005, Nino Negri


Le Tense Sassella har vi ett gott öga till. Det var ett av de första viner vi köpte några flaskor av och stoppade i skafferiet med avsikt att lagra något år för att se hur det utvecklas. Vi köper några flaskor varje år och plockar fram när andan faller på. Gårdagens flaska var den sista 2005:an och var kanske inte den bästa representanten för vinet sett över tiden, både 2004 och 2006 minns vi som bättre.  Men, vinet är fortfarande väldigt bra, och ett ljus i mörkret i ordinarie sortiment på systembolaget i denna prisklass. 90.000 flaskor produceras varje år av detta vin som görs på 100% Chiavennasca alias Nebbiolo. 75% lagras på fransk och amerikansk ek, resten i stora slovenska fat under 24 månader. En hel del ek med andra ord men inte störande och alltid snyggt hanterat.
Färgen är ljust tegelröd och helt transparent. Nosen är lätt parfymerad med torkade rosor, viol, nivea, nypon, mandel och tjära. Örter, läder och tobak ger ett djup och viss komplexitet. Syran är vass men balanserar fint och trillar inte över åt det skarpa ogina hållet och tanninerna är rejäla och fortfarande spänstiga. Efter någon stund så finner vi eneträ, och lite multna löv i doft och smak. Ett trevligt vin som har fått lite mognad och djup efter bara något år på hyllan. 
Dag två så är det dock lite av en besvikelse, syran dominerar och vinet känns rejält platt. Det verkar lite märkligt då jag igår gissade att vinet skulle må bra av ytterligare några år på rygg, men kanske inte ändå. 129 kr på SB 

2 kommentarer:

  1. Härligt beskrivet. Jag har köpt på mig massor av 06 av den här. Tänkte vänta ett par år. Men om den går utför så fort får jag kanske börja dricka redan nu ?

    SvaraRadera
  2. När jag läser lite recensioner så verkar 2005:an vara den som sticker ut och tappar formen med lite för mycket tid och luft. Jag tror inte att 2006 är på gång utför, eller i farozonen, men ett stickprov då och då är ju aldrig fel :-)

    SvaraRadera