torsdag 7 april 2011

Eric Lichtle hos Vinik

Eric Lichtle från Guberschwihr i Alsace  besöker Vinik och Gårdarnas butik vid nytorget i Stockholm. Eric tog över familjeegendomen under andra hälften av nittiotalet och 1997 blev hans första årgång under eget namn. Guberschwihr ligger 5 km söder om Eguisheim och han odlar ca. 5 ha varav 1 ha är i grand cru läget Goldert. Utöver vinet så har man även en liten B&B verksamhet. Eric berättar på en mycket god engelska om sin filosofi och arbete i vingårdar och vineri. Han arbetar organiskt och lägger stor vikt vid naturliga metoder och att arbeta utifrån naturliga förutsättningar. "Vin behöver tid" är en devis som gäller både vid jäsningen som brukar pågå mellan 3 och 6 månader, beroende på vin och årgångens förutsättningar, och efterföljande lagring. Eric leder oss igenom provningens viner, och vi börjar som sig bör med lite bubbel:



Cremant Brut NV. Pinot Blanc med några procent riesling ger en fruktig cremant med mineral och en ton av något som jag noterar som fuktigt trä eller ved. Jag tycker den känns lite anonym, men dra inga förhastade slutsatser då övriga runt bordet hade pigga smaklökar och tyckte den var mycket trevlig. 10 månader på fällning och sedan 4-5 år på flaska. Dagens NV är baserad på årgång 2006.

Marinés 2009. En blandning, en edelzwicker fast man inte vill använda eptitetet p.g.a. att det förknippas med viner av lägre kvalitet, med riesling, sylvaner och ca. 5% gewürtztraminer. Tanken är att göra ett lätt, fräscht och sommrigt vin för varma sommardagar. Gewürtztraminer, trots den ringa mängden, dominerar i nosen, smaken är frisk, blommig och inte likt så mycket annat jag smakat. Ett kul vin som nog inte skall analyseras in absurdum.

Riesling 2009. Erics bas-riesling är en riktigt trevlig bekantskap. Jag listar vinigum, orange citrus, päron, mineral och lite kryddighet. En ganska fyllig och lite fet munkänsla med en trevlig och frisk syra gör detta till ett vin jag gärna smakar igen. (9-10 gr restsocker)


Pinot Gris 2009. Lite kryddig och fruktig med en hel skogspromenad i doft och smak: Tallbarr, kåda och mossa kompletterar underliggande frukt. Eric bjuder på en traditionell Kuglofkaka som mycket riktigt passar alldeles utmärkt till. Tydligen en kombination som är vanlig i Alsace vid officiella tillställningar av olika slag. Här tycker jag Svenska politiker har lite att lära, kör lite pinot gris och kuglof vid sammanträden så skulle det bli lite drag i politiken!

Gewürztraminer 2007. Med druvor som växer i jordmån med häften kalksten och hälften lerjord så gör Lichtle den bästa Gewürtztraminer jag hitills smakat. Jag är normalt lite kinkig med hårt parfymerade varianter som är mera badtvål än aromatiskt vin. Här får vi dock ett harmoniskt vin med bra frukt, skira rosor, lagom kryddig och en liten gummiton. Frisk syra och bra struktur gör att det blir två tummar upp.


Grand Cru Goldert Riesling 2007. Ungefär 3000 flaskor produceras av detta vin varje år. Det är uppenbarligen ett ännu ungt vin men jag tycker det är i högsta grad njutbart redan nu. Riktigt roligt att jämföra när vi lite senare får en referens i form av 2004:an som indikerar vad som händer med lite tid, se nedan. Vi får liten fin petroliumton, exotisk frukt, lite apelsinskal, mineral och frisk syra med lång fin eftersmak. Någon procent ädelröta och ca. 18 gr restsocker.

Grand Cru Goldert Riesling 2004. Finare Vinare har tagit en runda i källarvalven och har letat upp två 2004:or som man generöst  tar med och delar med sig av. Ett betydligt vuxnare vin med mer framträdande petroleumton, mogen mango och apelsin, rena fruktsalladen. Här någonstans var jag tvungen att börja packa ihop och lämna tillställningen, men jag han notera att det var ett mycket trevligt vin med begynnande mognad som säkert går en härlig framtid till mötes. Fin indikation på vart 2007 är på väg t.ex.


Grand Cru Goldbert Gewürtztraminer 2007. Grand Cru versionen av gewürtstraminer visar upp ett komplext vin i samma fina stil som "basversionen". Fin parfym av rosor, blommor, gröna kulor och physalis. En smörig munkänsla, väl avvägd syra gör detta till ett schyst vin. Eric rekommenderar detta till lagrade ostar, gärna Münster, och det har han säkert rätt i. 

Kuglof time! Thanks Eric!
Tack Vinik och Eric för en mycket trevlig kväll. Mycket lärorikt och intressant med många bra viner. Tack FV för bonusmatrial. På återseende! 

Provningen finns även dokumenterad på denna trevliga blogg.

5 kommentarer:

  1. Visst var det trevligt! :-) Gewurztraminerna var riktigt god, mer av dessa. Och mer Kuglof!

    SvaraRadera
  2. Trodde aldrig jag skulle säga det men - ja, jag håller med, mera gewurztraminer. I lagoma doser :-) På återseende!

    SvaraRadera
  3. Kul att ses! Skönt gäng och sköna bilder, inte minst den sista är ju kanon.

    Kuglof, det är den ungerska varianten, i Alsace heter den Kugelhopf.
    Låter likadant hur som helst.

    Bara att hoppas Vinik nappar på detta...

    SvaraRadera
  4. Strålande noterat... och fasiken vad den sockerkakan var torr ;)

    SvaraRadera
  5. FV - Det samma! Jag håller med och tror definitivt att några av vinerna har en given plats i portföljen. Kugelhopf - tack för info!

    Fredrik - blötes med fördel upp med lite Pinot Gris, och inte vissla medan man tuggar! Jag hade gärna hängt kvar ett tag...

    SvaraRadera