lördag 16 april 2011

Crozes-Hermitage Les Launes 2009, DelasDen nya årgången av Delas Les Launes har uppmärksammats på flera håll, tex. här och här. Positiva omdömen väcker vår nyfikenhet, och till Fredagens grillade lammracks med potatisgratäng så är det läge att skapa oss en egen uppfattning.


Purpurfärg i glaset. Massiv fruktig doft av mörka bär. Svartavinbär, men kanske mer svartavinbärsblad eller till och med  svartavinbärsgelé för att få med den närvarade sötman. Björnbär, plommon, viol och söt lakrits kommer till. Frukten kryddas med örter och lite nypa vitpeppar. Fin syrlighet och mjuk munkänsla gör detta till ett nöja att dricka. Smaken tycker jag balanserar på gränsen till sötsaftigt, men den klarar den balansgången och hamnar på den charmiga sidan. Gott att njutas redan nu om man gillar den ungdomliga syrah stilen, och vi köper också några för att uppnå lite mognad i skafferiet. Finns på ett systembolag nära dig. 

6 kommentarer:

 1. Låter som lite svalt omdöme från din sida. Jag tycker absolut att den ligger i toppskicktet i sin prisklass på bolaget. Nu har du provat en hel del vin från Vinik och Carlo i samma prisläge och har ett bredare perspektiv än jag :)

  SvaraRadera
 2. Kanske lite otydlig på den punkten, men vi gillade den verkligen. Les Launes är en gammal favorit och den nya årgången är riktigt bra, håller med dig där. Nu tror jag vi har något ex. kvar i skafferiet från årgång 2005 och framåt. Sist vi provade så var det en brokig samling, sinsemellan väldigt olika viner förstärkt av årgång och mognad så klart. 2009 ligger definitivt med i toppen av de årgångar vi provat. Ack du ljuva ungdom...

  SvaraRadera
 3. Jag har också haft ett gott öga till Les Launes och det här låter som ett måste-köp. Det ska bli riktigt spännande att följa årgången i norr Rhône.

  SvaraRadera
 4. Och nyplockade vitsippor dagen till ära :) Många måste köp nu. Inte bra.

  SvaraRadera
 5. :-)) Visst är de söta..

  SvaraRadera
 6. Haha ja, men såna där stylade kort får du ju fortsätta med när du en gång börjat ;)

  SvaraRadera