måndag 18 april 2011

Grand Rosé Brut NV, Gosset

"Fan i helvete vad detta är bra". Punkarn går igång på en Grand Rosé Brut som fått några år i källaren, och utfärdar rekommendation å det starkaste att följa hans exempel. Eftersom vi tidigare gillat Grand Rosé så tar vi detta till oss och investerar i några flaskor för skafferiet. Efter två dagar åker den första flaskan upp och vi stirrar på den trinda flaskkroppen med giriga ögon - är du mör nu knubbis? 
Nä, det kanske den inte är, men man måste ju få titta till sina investeringar och se hur dom mår, eller hur? Dessutom så har vi familjen H på besök, i behov av en fräsch aperitif, och är riktigt sugna på att åter stifta bekantskap med denna rosé, det var ett tag sedan och nu vill vi ju kunna följa mognadsprocessen över en tid, så det är väl lika bra att börja direkt.
I glaset en laxrosa uppenbarelse, men en fin vital mousse. Fortfarande kylskåpskall är det främst mineral och röd frukt som ger sig till känna. Efter bara någon minut med lite temperatur så blir både doft och smak mer nyanserade. Röda mogna äpplen, Danskt rågbröd,  frisk citrus och lite strama mineraler ger ett harmoniskt intryck och helhet. Medelfylligt med frisk syra gör att detta slinker ned utan minsta motstånd, och smaken hänger kvar ett bra tag. Japp, det här är riktigt gott - se punkarns kommentar ovan. Vi dricker till lite småplock med bl.a. anklevermousse och färskost med valnötter. Grand Rosé visade sig vara perfekt sällskap och får mig att luta mer åt att se denna som en matchampagne, men å andra sidan så är den fantastiskt god i sig, så varför kategorisera, den kan nog funka till allt. Nu skall vi nog försöka hålla tassarna borta från resterande flaskor från detta inköp. Skall det konsumeras mer så får vi väl stödköpa, annars får vi aldrig se flaskor äldre än några månader, på sin höjd. Här håller vi en stenhård självdisciplin..
Systembolaget tillhandahåller för 459 Kr.  Här är en till som inspirerats. 

2 kommentarer:

  1. Försök att spara en flaska några år, det är det verkligen värt. Jag skall nog fylla på mitt eget förråd snart, detta är ett typ av vin man liksom vill ha i axelhölstret dygnet runt om bubbel-tarmen skulle börja rycka oväntat.

    SvaraRadera
  2. Vi lovar och sätter hänglås på några av flaskorna. Tack för tipset!

    SvaraRadera