Kvällens viner kommer från några av dessa "nya" vinmakare, av vilka alla dock är fostrade och uppvuxna på vingårdar och nära vinnäringen sedan barnsben.
Barbera D'Alba "Bricco Di Nessuno" 2008, Ca Du Rabaja är först ut i provningen. Larenzo Alutto ligger bakom Ca Du Rabaja. Han ärvde vingårdar, investerade i nytt vineri och bildade ett team med Bruno Giacosas fd. vinmakare - Dante Scaglione. En seriös satsning för Ca Du Rabaja som levererade sin första årgång 2007. Denna Barbera är direkt tillgänglig och bjuder på en stor doft med mörk frukt i form av moreller och plommon som kommer igen i smaken. Den bjuder också mosade blåbär, en nypa örter och kryddor. Fin syra och lite sandiga tanniner ger em fyllig munkänsla och ett bra matvin. Enkelt och okomplicerat. Lite tråkigt men inte dåligt.
Barolo 2006, Josetta Saffirio. Sara Vezza har sedan 1999 tagit över vingården efter sin mor Josetta och ökar nu successivt produktionen, även om man fortfarande jobbar i väldigt liten skala. Produktionen ligger på ca. 10000 flaskor per år. Färgen på denna barolo är mörkt röd med en brun ton. Doften är visar först upp lite orena sunkiga drag, korkat eller skadat? Efter lite tid så visar det sig att det vädrar ut och det mesta försvinner, dock inte riktigt helt och fullt ur alla flaskor/glas. Det visar sig vara en stor flaskvariation och vi får lite olika intryck av de fem flaskor som öppnas under kvällen. Jag noterar nypon, fat, lakrits och lite målarfärg. Fin syra, rejäla tanniner och tydliga fat med körsbär och kryddor i eftersmaken. Lite kantig och inte helt harmonisk. Ett senare smakprov visade upp betydligt bättre frukt och en hel och ren doft. Rysk vinroulette.
Barolo 2006, Massolino. Roberto Massolino är vinmakare i fjärde generationen och arbetar ihop med sin bror Franco. Roberto är gift med Sara Vezza, se ovan, men representerar olika stilar och vintillverkning där Massolino mer drar åt det traditionella hållet. Ljust röd som börjat tappa lite i färgen. En klassisk nebbiolodoft ger torkade rosor, viol, tjära och lite jordgubb/hallon i frukten. Vinet har en fin syra och håller gommen och smaklökarna i ett järngrepp. Som tur är väger en fin frukt med delikata örter och kryddor upp det hela. Ett harmoniskt och trevligt vin. Kvällens bästa vin tyckte många, och jag är en av dem.
Kvällens viner importeras alla av Tryffelsvinet och kan beställas via deras hemsida. Tack Curt för en trevlig provning och tack Svempa för planering och jobb med att få ihop det hela. I och med mötet så har vi nu också formellt en styrelse och en ordförande i Håkan Thoresson. Nu startar planering och arbete inför kommande verksamhet i och med Munskänkarnas Södertäljesektion. Full fart framåt!
Tack för rapporten. Jag gruvar mig fortfarande för att jag missade den här provningen. Mycket intressanta viner som passar min palett perfekt.
SvaraRaderaVi ses ikväll, nu kör vi på och gör Södertälje till en av de intressantaste sektionen i Munskänkarna. :)
Låter som att ni har kul i Södertälje. Kul med ett sådant engagemang.
SvaraRaderaNice. Har kännt ett sug efter Massolino, finns ej att finna på Tryffelsvinets vinbutik. Vaffö?
SvaraRaderaIngvar- riktigt roligt att se vilket intresse det finns när det väl startas upp en förening av det här slaget. Södertäljeborna har tydligen ett uppdämt behov och törstar nu girigt efter ny kunskap och nya smakupplevelser.
SvaraRaderaFredrik - skumt värre, kanske slut ? Fanns i låda om 6 fl, samma upplägg som för Saffirio, och till samma pris. Dra ett mail till dem ock kolla om de inte har någon låda gömd någonstans.
Kul med nybyggarentusiasm. Menar ni att det inte funnits någon Munskänkssektion i Södertälje tidigare?
SvaraRadera/Patrik
Nix. Södertälje är nog den enda staden av någorlunda storlek i vårt avlånga land som inte har, eller har haft, en egen sektion. Intresserade har sökt sig till Stockholm, Huddinge eller Trosa som är de sektioner som ligger närmast rent geografiskt. Man kan nog säga att Södertälje hittills inte utmärkt sig för att vara någon metropol för vinintresserade. Utbud på stadens etablissemang lämnar också det en del i övrigt att önska . Men, det kanske kan vända nu, hoppet lever! Så vi jobbar på i sann pionjäranda :-)
SvaraRaderaJag tycker att Munskänkarna har en massa bra att erbjuda men i alltför många föreningar har formen stelnat. Det handlar mer om socialt umgänge än om vinprovning. Middagar är kul ibland men ofta känns det lite mastigt att lägga tre - fyra timmar på att prova fyra eller fem viner ur SB's sortiment.
SvaraRaderaKan bara hålla med. Det blir lätt tungt och trist i längden om det inte bjuds alternativ. Vår ambition är att få en mix av provningar med utrymme även för "smala" tema provningar - utan trerätters och kaffe. Men jag måste dock erkänna att vi hittills har haft tyngdpunkt och slagsida åt tretimmarsittningar. Inget fel i det med, men det måste som sagts balanseras med andra aktiviteter. Nu har vi, från idag, en uttalad provningsansvarig i Herr Svempa som jag vet har visioner, så vi ser med spänning fram mot kommande övningar.
SvaraRaderaHerren: Will do!
SvaraRadera