onsdag 17 november 2010

La Cuvée Marie et Joseph 2007, Mas des Chimères

Detta Vin de Pays Coteaux du Salagou har legat och bidat sin tid i skafferiet under 12 månader, ganska precis. En flaska inhandlad av vinik Nik med tanken att den skulle provas och utvärderas, men sedan har den uppenbarligen gömts bort tills idag då jag egentligen var på jakt efter en Coteaux du Languedoc från samma producent men hittade denna istället. Kul, den tar vi!


Vinet är av 100% Carignan och 70% vinifieras med "macération Carbonique" och resterande på traditionellt sätt. Vi häller upp källarsvalt, dekanterar bort en massiv fällning, och får en initial doft färgad av vinbär, nivea och lite chark. Med tiden kommer kryddlåda, örter och en mer uttalad fruktighet och lite lakrits. Lingon och vinbärssyror dominerar vid första klunken men får sedan stöd av en större fruktighet, bra struktur. Vinet kittlar lite på tungan och syrorna får saliven att flöda. Ett botemedel även för den mest muntorre, lite vasst men till maten så trillar alla delarna på plats. Bingo, ett trevligt matvin. Jag drar, rätt eller fel, paralleller till många Italienska viner av Dolcetto och dess förträfflighet till mat. Jag är tveksam att det blir fler flaskor av detta, men Mas des Chimères 
Coteaux du Languedoc är ju en favorit så producenten släpper vi inte.

Rubriken ovan länkar till producenten. Det finns även mycket intressant att läsa i bloggsfären som t.ex. här och här. Vinet kostade 125 Kr hos Vinik då det begav sig.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar