torsdag 25 november 2010

Fine Amor 2007, Coteaux du Languedoc - Pezenas, Lacroix-Vanel

Vad är det som gör att vissa viner bara känns så rätt, att man blir glad och smått lyrisk varje gång man dricker dem. Jag vet inte exakt, men en sak som jag är säker på är att de viner som faller in i denna kategorin för vår del alla är väldigt personliga och har en drickvänlighet utan att vara utslätade och mesiga, det behövs en struktur, "stuns" och lite djävlar anamma i vinet. 
Det här vinet är ett sådant vin. Här är vi hemma på vår gata. Utav många fantastiska viner som Vinik tar hem har Fine Amor länge varit en av favoriterna. Vi återkommer till den med jämna mellanrum. Strula runt lite, ut på äventyr och prova nya smaker och upplevelser, men så hem till tryggheten igen. Hem till det vi vet vi älskar, håller högt och är lojal med, som namnet antyder. Fine Amor!
Vinet, 60% Grenache och 40% Syrah, har en väldigt tät mörkröd färg. En första lite stallig doft kompletteras med järn och blod som i färska blåbär. Viol, fikon, lakrits och örter med lite mynta på toppen är något av det som virvlar runt i glaskupan. I munnen syror som hjälper vinet att slinka ner i "sluket" utan motstånd, och med den struktur som behövs för att bygga harmoni och få oss att sucka av välbehag. 
Vinet lagras i tankar av epoxy i 18 månader och kommer inte i närheten av några ekfat. Det lärde jag mig av eminenta bloggare som också gillar Vanels viner. Läs och lär mer, här och här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar