Med ett senvaknat intresse för vin och ett nästan obefintligt utbud av äldre viner på Svenska monopolet gör att vi inte har någon större erfarenhet av mogna och lite äldre viner. Vid senaste besöket i Köpenhamn så kom vi att besöka Kjær & Sommerfeldt som ligger på Gammel Mønt 4, ett stenkast från Ströget. Förutom sitt ordinarie sortiment så säljer de även viner på kommission. Viner från privata källare och samlingar kan lämnas in och läggs då i Kjær & Sommerfeldt's "skattkammare".
Vi kom i samspråk med en trevlig man i personalen. Hans svenska var mycket bra, då han kommer från Sverige och Malmö.. Tyvärr kommer jag inte ihåg hans namn, men han guidade oss genom vinerna i skattkammaren med intresse och kunnande. Det slutade bl.a. i inköp av kvällens vin.
Domaine de la Charbonnière var helt obekant för oss, men vi läste på lite och kom fram till att det för 275 Dkr var värt en chansning för att få prova på lite mer mogen Ch9 än vi är vana vid.
Producenten, ett familjeföretag som verkat i byn sedan 1912, och har historia i Ch9 som är äldre än så, drivs idag av Michel Maret med två döttrar. Deras hemsida hittar du här.
Till Lördagens cordon bleu så var det då läge att testa en första flaska. Då vi som sagt inte har så många referenser så går vi på känsla, är detta gott eller inte? Det första vi kan konstatera är att vinet verkar friskt, ingen symptom på korkskada eller annat elände. Vinet får stå någon timme i karaff innan servering. Direkt ur flaskan så får vi storskog med multna löv och mossa, men det ändrar snart karaktär. Väl i glaset så bjuds det på rejält med frukt, torkade fikon, choklad med vissa port och sherry toner. Viss kryddighet och en dos örter i något kort eftersmak fanns där också. Syran balanserade upp smakerna väl och väl bevarade tanniner styrde upp det hela så vinet matchade mer än väl maten. På det hela taget ett mycket gott och drickvänligt vin. Kul som alternativ till de viner, med start fr.o.m. 2005, som ligger i skafferiet. Nästa flaska provas nog under nästa år. På hemsidan så anger man att lagring upp till 15 år bör vara i sin ordning så det kanske inte står emot så länge till. På cellartracker så finns det kommentarer som pekar på att det är på väg utför, vi får väl testa och se var det tar vägen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar