måndag 16 maj 2011

Hitkavalkad

Tre viner från den sista veckan som vi upptäcker har väldigt mycket gemensamt. De är alla tre på sitt eget sätt goda exempel på slanka, strama och förföriskt eleganta viner. Här finner vi också som en gemensam nämnare en lockande frisk och sval överton som ger både komplexitet och en läskande munkänsla. Sist men inte minst så har de alla en extremt hög charmfaktor och en klunk genererar gärna en till. Två av vinerna har vi skrivit om tidigare och det tredje har av någon underlig slump klarat sig undan tills nu. Så, i brist på tid för längre utläggningar, här kommer en koncentrerad hitkavalkad som summerar de senaste vinupplevelserna:
Montevertine 2007 En favorit i repris. En hallonsaftsröd transparent uppenbarelse.  Ur glaset en komplex doft av hallon, körsbär och mineral. Under kvällen fyller vi på med färsk oregano, salvia, gräs, lakrits och mint i form av AKO-kola (kommer ni ihåg den, med blå-vita pappret, finns den kvar?). Stram, slank, och sval och med en fin framträdande frukt är detta vin rent förföriskt gott. Gjorda jämförelser med är bourgogne känns inte fel, men det är heller ingen tvekan om dess ursprung. Fungerar utmärk till maten, men lika gärna före och efter och...Carlo Merolli levererade för 195 Sek + frakt. 
Nebbiolo d'Alba Valmaggiore 2008 från Bruno Giacosa blir valet till en klassisk pasta bolognese. Detta är andra flaskan vi provar och vi blir lika charmade denna gång. I glaset är vinet ljust röd med början till tegel i kanten. Här finner vi, i en ganska återhållen och finstämd framtoning, alla de klassiska nebbiolo-attributen: körsbär, tjära, en hint av rosor, nypon och en sniff målarfärg. Utöver detta så noterar vi även färskt gräs, liten kryddighet och tigerbalsam. Fin syra, skir frukt och välkammade tanniner och gör att detta upplevs som ytterst harmoniskt. Ett vin med stil och finess mer än någonting annat. Perfekt till pastan, och inte gör det ont att sippa på efter maten heller. Tillfällig nyhet på SB från 1 December förra året. Tidigare beskriven här
Cotes-du-Rhone 2007, Saint Cosme. Ytterligare en av dessa CdR 2007:or som vi blev bortskämda med, detta nådens år. 100% syrah ger mörkröd färg och vinet har en rejäl fällning. I nosen typisk syrha frukt, den röda sorten, och vi listar björnbär, peppar, järn, blod, rått kött, och svala örter. När vi sniffar vidare kommer även lite bokna röda äpplen, knallpulver och mentol. Relativt fyllig men ger ändå ett slankt och lite strikt intryck. Syran är behagligt och tanninerna går väl i 00-ans grovlek. Ett mycket behagligt och klunkvänligt vin som vi nu upplever som ett nummer större än senast vi provade. Gott! 109 kr i BS då det begav sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar