måndag 9 maj 2011

Châteauneuf du Pape Classique 2009, Domaine Saint Prefért

Den senaste veckan har varit riktigt hektisk och med en helg som varit vikt åt diverse arbete i hus och trädgård så har skrivandet blivit lite lidande. Den tid som funnits över har gått åt till att knåpa ihop några poster om besöken gjorda på Sicilien, och en och annan flaska vin. Så här kommer några korta poster för att "komma ifatt". Vi går ut hårt och startar med en helt underbar Châteaneuf du Pape från Saint Prefért.
Det var på Bristly's sortimentsprovning i mars som jag för första gången kom i kontakt med vinerna från Domain Saint Prefért. Jag gillade samtliga viner, men det var Classique, denna bas-cuvée, som främst fastnade i minnet. Hur lirar den på hemmaplan?
Det börjar riktigt bra med en fantastisk doft ur glaset. Frisk sval frukt, nyplockade hallon, lakrits, "kungen av Danmark" och fina örter som svävar en bit ovanför glaset, om ni förstår vad jag menar. Vinet blir aldrig tungt eller klumpigt, i munnen dominerar den fina frukten, det finns en ton av lite syrliga rönnbär som ger ett sting och eftersmaken är lång med en lite kryddigt avslut. Förtjusande!! Fin syra och en slank munkänsla gör att detta vin slinker ned utan minsta motstånd. Jag är helt såld på det här. Det känns lite som jag hittat min C9dP stil i denna lite lättare, svalare variant med finess och skir frukt, framför tyngre mer mörkfruktiga och maffiga exempel. 
Prefért är ett gott exempel på denna lite "lättare" stil, Le Vieux Donjon är en annan. Mer fokus på denna typ av viner från regionen i framtiden, och gärna mer av 2009 Classique - två tummar upp! SB via BS 70429

5 kommentarer:

 1. Oj vad jag hoppas att jag också får en flaska eller fler i beställningsortimentets lotteri..

  SvaraRadera
 2. Hoppas det fixar sig, classique släptes den 2 Maj på BS och jag vet inte riktigt hur många flaskor som finns att tillgå. Ser fram mot att ta del av dina intryck.

  SvaraRadera
 3. 120 flaskor släpptes av classique! Jag lyckades få 2 charles giurard i "lotteriet" skall bli spännade att se efter några år på rygg! Jag blev precis som du imponerad på sortimentprovningen. Classique var en av de bästa sniffarna på länge!

  SvaraRadera
 4. Nene - Tack för infon och visst är det ett riktigt sniffvin! Jag hoppas själv på någon Colombis och håller tummarna.

  SvaraRadera
 5. Lotteri? Jag föredrar i alla fall att Bristly lägger ut flaskorna direkt i beställningssortimentet i stället för att skicka dem till vinkällarbutikerna... nu har ju sådana som jag, som bor uppe i norra Sverige, åtminstone en chans att sno åt sig ett par flaskor (ja... sex stycken blev det faktiskt).

  Tack Gabriel för det!

  SvaraRadera