tisdag 28 juni 2011

Rosé 2010, Château de Pibarnon


Med hem från senaste besöket i Frankrike var ett par flaskor rosé från Provance, närmare bestämt från Bandol och Château de Pibarnon. Den underbara kvällen pockade på en sval rosé, men maten krävde samtidigt lite stramare dryck. Som gjort för att testa denna, enligt ryktet, lite matigare och tuffare sydfransos.
I glaset en vacker något mörkare rosa färg, med dragning åt orange. Doften visar på djup och komplexitet och vi noterar nya intryck vartefter kvällen och flaskan lider mot sitt slut. Det första intrycket är apelsin, eller kanske mer korrekt - mandarin eller satsumas. Här finns också en ton av färskt gräs, kryddor och dofter som lutar år sauvignon blanc med nässlor, vinbärsblad, fläder och krusbär. Mycket charmerande och vi njuter för fullt. Med lite tid kommer en något lite mörkare animalisk ton, vi pratar i termer av paté och leverpastej. Hmm.. låter kanske negativt men gav djup och balans, tro det eller ej, skall fundera på bättre liknelser... I munnen fin syra och frukt, fint bett med riktigt trevlig längd och smak. Här får vi en tydlig pepprig och kryddig ton som hänger med hel vägen ut i eftersmaken.
Vinet är en en blandning av 50% Mourvedre och 50% cincault. Vi konstaterar att det passade väldigt bra till kvällens fyllda rullader i gräddsås med bulgur och sallad, men det fungerade också riktigt bra på egen hand när vi njöt ett glas efter middagen. Gott! Ca 24€ i butik.

2 kommentarer:

  1. Intressant läsning om 2010:an. Hustrun var för en månad sedan i Provence och fick på flygplatsen i Marseille med sig 2009:an. Jag skrev om den på min blogg (http://jcvintankar.blogspot.com/2011/06/chateau-de-pibarnon-rose.html.
    Det var något i smak och doft som vi inte riktigt kunde sätta fingret på trots vilda gissningar. Kanske var det Paté.

    JC

    SvaraRadera
  2. JC -vilken timing. Fin blogg du har! Jag lägger till i blogglistan. Kanske vi kan börja köra med paté som allmän beskrivning för det där difusa ogripbara ..:-)

    SvaraRadera