söndag 5 juni 2011

Les Rogeries 2005, Domaine Richou

Ytterligare ett vin på Loire-temat. Denna gång ett vin som legat i skafferiet ett par år sedan en arbetskollega som flyttade till Sverige för något års utlandstjänstgöring vänligen hade med sig en låda åt oss i sitt flyttlass. Upprinnelsen är en diskussion vi hade där han var rejält bekymrad, som den gode fransman han är, över hur mycket vin han skulle behöva frakta med sig till Sverige för att överleva något år i det svenska monopolets omsorg. Att han skulle förlita sig på att inhandla vad han behövde här på plats föll honom aldrig in, här skulle husbehovet av vin, från sina ordinarie husbehovsleverantörer medtagas i lasset för att inte kulturkrocken och omställningen skulle bli oöverkomlig. Jag blev självklart nyfiken på vilka hans hovleverantörer var, och vilka viner hans skulle inkludera i sitt överlevnadskit. En av producenterna var Domaine Richou, och han lovade att skicka med en extra låda för att stilla min nyfikenhet. På den vägen är det, och vi har sedan 2008 öppnat någon flaska då och då och alltid tyckt det varit ett bra matvin, men det är först nu med senaste flaskan det har gått från att vara OK, till att bli riktigt bra. Att chenin blanc vinerna från Loire generellt är lagringsdugliga, med  en lång och långsam mognadsbana, bekräftas tydligt i detta fallet. 




Les Rogeries 2005 är ett vin med en gyllene ton. Något oklart så liknar det ett friskare urinprov, inga liknelser i övrigt. Doften är frisk med en hel del citrus, mycket i form av  grapefrukt, en rejäl dos sten och mineral, honung och humle. I munnen är det väl balanserat, visköst med fin syra, smaker av honung och arraksrulle - med marsipan, punschtoner och allt. Till detta kommer en lång eftersmak där grapefruktens syrlighet hänger med ända till slutet. Som sagt, riktigt bra. Vi låter nog de sista flaskorna ligga ett par år till för att se hur och om det fortsätter utvecklas. Jag har inte så mycket fakta om vinet, men jag vet att det odlas i granitliknande ryolit, en vulkanisk bergart, som ger dess mineralitet (här är jag ute på djupt vatten, geologi är inte min starka sida). Vinet får vila upp till tre år på begagnade fat och det kostar runt 10€ i butik. 
A good deal!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar