måndag 6 juni 2011

Sandra Tavares besöker Munskänkarna i Södertälje

Coolt!. Tack vare Smakabra Micke och Svempa så har den stora vinmetropolen Södertälje fått förnämligt besök. Sandra Tavares gör ett besök hos Munskänkarna i Södertälje och berättar om Portugal som vinland och de olika viner hon är involverad i. Hon jobbar idag som vinmakare hos sina föräldrar på Quinta de Chocapalha, men driver också sin egen vingård, Wine & Soul i Duoro, tillsammans med sin make Jorge Borges. De har idag hela 20 ha odlingar i Duoro, men började egentligen från scratch som negocianter för ca 10 år sedan. De har sedan via arv på Jorges sida fått 12 ha och sedan köpt upp ytterligare 8 ha vartefter,  alla med bra lägen i dalen.
Hos Sandras föräldrar på Quinta de Chocapalha i Estremandura utanför Lissabon så förfogar man över hela 50 ha, varav man idag vinifierar ungefär hälften, och säljer sedan hälften av druvorna till andra producenter. Dock bygger man nu nytt vineri och planen är att nästa år kunna ta hand om hela skörden själva.


Lika bra att erkänna på en gång. Jag har inte det minsta koll på portugisiska viner. Port lite grann kanske, men det är allt. Så det är med största intresse som jag lyssnar på Sandras föredrag och beskrivningar av viner och tillverkning. Bara att hålla koll på alla för mig nya druvor med knepiga namn är en utmaning :-) Att Sandra är ytterst seriös och kunnig råder det ingen tvekan om, och ambitionen för egna verksmheten hos Wine & Soul är högsta tänkbara. Något som också bekräftas genom många goda recensioner och betyg i provningar och media. Man jobbar stenhårt i vingårdarna och även i vinkällaren med t.ex. hård gallring vid bandet. Man räknar med att man sorterar bort ca 20% av skörden här. Mycket beroende på att många vingårdar har extremt många druvsorter som växer tillsammans. Speciellt i äldre vingårdar, vi pratar här 80 år eller äldre, så kan det finnas upp till trettio olika druvor. På frågan varför så säger Sandra att det troligen var för att sprida riskerna som man förr planterade olika sorter för att inte en hel skörd skulle slås ut om någon specifik sort drabbades av sjukdom eller missväxt av annat själ. Nåväl, om ni vill lära mer om Portugal och dess viner så pekar jag med hela handen åt detta hållet --> http://winevirtuosity.com/ en veritabel guldgruva i ämnet.  Till vinerna:


Vi börjar med de vita, och först ut är Quinta de Chocapalha Branco 2008,  ett enkelt friskt och läskande ståltankslagrat vin baserat på arinto, viosinho och vital. Vinet ligger i ca 7 månader på jästfällningen. Aromatiskt med citrus och gröna äpplen. Gott utan krusiduller.
Chocapalha Reserva Branco 2008 är nästa vin ut. Ett  fylligare rundare vin med ca 50% Chardonnay och resten arnito samt vital. Mineral, citrus och frisk frukt i nosen. Här har man delvist använt sig av franska fat som sätter sin prägel med lite smöriga toner och en smak av cocos. Ingen riktig favorit hos mig, men MM med flera gillade stilen.
Sist ut av de vita en riktigt positiv överraskning. Guru 2009 från Wine & Soul kommer från 50-åriga stockar av viosinho, rabigato, codega och gouveio. Det jäser på ståltank och får sedan ligga på franska små fat i ca 7 månader under återkommande battonage. Ingen malolaktisk jäsning. I nosen pigg frukt, citrus i en mängd olika varianter där grape är mest framträdande, mineral och skira blommiga toner. Jasmin säger Sndra när jag frågar, och tillägger att det är något som kommer och går, beroende i vilken fas vinet befinner sig i. Frisk och fin syra, välbalaserat och aromatisk. Gott!!


På röda sidan så startar vi med Quinta de Chocapalha Tinto 2007, instegsvinet i kväll,  men samtidigt det röda vin som jag gillade bäst. Ett riktigt sniffvin med stor fruktig doft med mineral, lakrits och örter. Efter en stund så utmärker sig en doft av mint, toy om man så vill, som också senare återkommer i portvinet.  Sandra säger att mintigheten kommer från växten Esteva (Rock rose) som växer runt vingårdarna, ett kännetecken för många av vinerna som Sandra producerar. I munnen är vinet inte så stort och fylligt som doften utlovar, utan snarare lite tunnare, men faten upplever jag som väl hanterade och den fina frukten kommer till sin rätt. Vinet görs på en drös olika druvor, bl.a. tinta roriz, touriga nacional och syrah. 16 måader på franska fat.
Chocapalha Riserva Tinto 2007 görs av tinta roriz, touriga nacional och syrah. Det får 19 månader på fat. Här får vi ett fylligt koncentrerat vin som går lite över gränsen till vad jag tycker är riktigt kul. Massor med frukt, varma kryddor, vanilj och en viss hetta.  Visköst och fylligt men helheten blir, för mig, lite blåbärssoppa. Inte fel, inte dåligt men inte i min smak.
Pintas Character 2007, en blend på trettiotalet druvor fån 70-åriga stockar. Jag har inte fullödiga anteckningar men det går lite i samma skola som föregående vin, och därmed faller det lite utanför min smak. Jag noterade Röda bär, lakrits och lite torra tanniner. Det gör säkert inte detta vinet rättvisa så jag hoppas får en ny möjlighet att prova famöver. Jäser i öppna kyltempererade Lagares och lagras sedan 18 månader på 50% nya fat och resten på gamla. Sist men inte minst så fick vi prova Pintas Vintage Port 2004, ett fylligt vin packat med koncentrerad frukt och körsbär. Örtig och lite kryddig med tydligt ton av mint och russin. Köp nu och drick närmaste året, eller lagra i 6-7 år. Tydligen stänger den ned rejält under ett par år för att sedan öppna upp igen.


Micke hade fixat god ostbricka och det blev ett trevligt mingel efter Sandras presentation.  Mer information om vinerna och ev. inköp fås via importörens Handpicked´s hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar