tisdag 21 juni 2011

Carricante 2006, Calabretta


Till gårdagens pasta con sarde blev vinvalet lätt. Vi öppnar en flaska Carricante från Calabretta och tidsmaskinen tar oss snabbt tillbaka till Mama Rosa, en av restaurangerna i turistmetropolen Taormina på Sicilien.
Calabrettas carricante är ett uttalat matvin, och tillsammans med Siciliens paradrätt nummer ett visar det sin sanna styrka. Vi tävlar i att ösa superlativ över maten, vinet och det fantastiska kombinationen. Magnifikt!
Vinet är vackert guldgult, som renaste bärnsten. Doften är "rejäl", kraftig för att komma från ett vitt vin, lite oxiderade toner, mineral (flashback av mörka lavajordar), lite bokna äpplen, malt och fyllig frukt . Listan kan göras längre. I munnen ett fylligt vin, bra syra, honung, mineraler och äpplen kommer igen. Lite som en fullmogen champagne minus bubblor, avslagen om man så vill, men i positiv bemärkelse för att försöka sätta ord på upplevelsen. Utdragen eftersmak där druvjuice och en viss beska hänger kvar en bra stund. Till sältan av sardinerna, aromerna från torkad och färsk fänkål samt sötman från russinen är detta perfekt och jag utser denna måltid till en av årets kulinariska höjdare. Och detta med utpräglad fattigmanskost från Sicilien med ett vin som kostar 105 Dkr/Sek hos Herr Merolli i Holte.

11 kommentarer:

 1. Vilken klockren beskrivning. Precis så är det och jag bara önskar att jag inte druckit sista flaskan. Mat-vin-kombinationen låter perfekt. Såhär ska rediga viner provas.

  SvaraRadera
 2. Du får fylla på förrådet, verkar finnas kvar!? Tror du inte Bressans Pinot Grigio skulle kunna vara ett bra substitut ? Med tanke på din post här om dagen.

  SvaraRadera
 3. Den hade säkert funkat men inte varit någon fullgod ersättare. Jag tror att Bressans PG hade tagit lite för mycket plats.

  SvaraRadera
 4. OK, så den är så pass mycket tuffare. Jag ser fram mot att prova.
  Buckle up :-)

  SvaraRadera
 5. Japp, härlig beskrivning som vanligt. Har förbrukat alla mina Carricante och det är synd men tur att det finns botemedel. Om det ska finnas något negativt är det att den i vissa lägen känns väl alkoholstinn.

  SvaraRadera
 6. Fredrik, jag noterade inte alkoholen, och inte heller MM som brukar vara känslig för hög %. Mycket säkert beroende på maten. Lägger på minnet för nästa tillfälle. CU

  SvaraRadera
 7. det lyder utrolig skønt, tak for den fine beskrivelse - og altid fantastisk når man tages med storm af enkle, men sublime kombinationer og situationer! Calabrettas carricante har plads i kassen ved næste merollisending, ingen tvivl om det! Håber der er flere:-) VH Niels

  SvaraRadera
 8. Niels - det enkla är det vackra..Carricante tål att utforskas mera, ser fram mot att höra din åsikt.

  SvaraRadera
 9. Nu blir jag sugen på att testa. Kan du inte lägga ut receptet på pasta con sarde?

  SvaraRadera
 10. Anders T - Håll till godo med hälsningar från MM:

  Pasta con sarde

  Olivolja
  1 stor fänkål, ansad och finhackad
  2 små gula lökar, finhackade
  1 rågad tsk fänkålsfrö, stötta
  1(-2) små färska röda chili (spansk peppar) finhackade
  600g sardiner, urtagna och fileade (vi köpte på burk)
  4 msk pinjenötter
  2 msk russin
  1,5 dl vitt vin
  havssalt och nymald svartpeppar
  450 g penne, spagetti eller annan pasta
  1 citron, rivet skal och saften


  Häll 6 msk olivolja i en kastrull, ställ på svag värme. Tillsätt fänkål, lök, fänkålsfrö och chili, fräs försiktigt med locket på i ca 30 min, utan att grönsakerna tar färg. Tillsätt hälften av sardinerna, pinjenötterna och russinen, rör om. Fortsätt att fräsa i ca 10 min utan lock, rör om då och då tills sardinerna har mosats helt och hållet.

  Tillsätt vinet och 1 glas vatten och koka tills vätska har reducerats till hälften. Salta och peppra efter egen smak. Lägg i resten av sardinerna och låt de sjuda med i röran under tiden pastan kokar. Droppa över olja samt citron vid servering.

  SvaraRadera
 11. Stort tack!
  Åker in från sommarstugan och provianterar i morgon.

  SvaraRadera