torsdag 7 juli 2011

VPK2881 i bersån

Första semesterveckan och vi har börjat plana ut och gå ned i varv, precis som det skall vara. Sedan kan man ju tycka att man inte alla aktiviteter behöver gå i stå, så därför sparkar jag liv i datorn och smörjer upp tangentbordet med lite 5-56 för att det skall komma igång igen. För att inte förta sig i sommarvärmen så blir det lite kortare notes än vanligt, men några av de viner som slunkit ned den senaste tiden insisterar på att dokumenteras innan de förslappade hjärncellerna helt tappat greppet.
I helgen som gick var det samling med VPK2881. Temat gick i vitt och vi bjöds på fantastisk mat, goda viner och lite dikeskörning i blindprovandets svåra konst. Tack AB och PB för en härlig middag och för att ni lotsade åskmolnen förbi er trädgård så vi fick njuta utomhus hela kvällen.


Riesling Sauvage 2010, Georg Breuer. Ljusgul med lite gröna reflexer. Pigg och frisk med fin mineral, lime och syrliga äpplen. Jag gillar den här, ett riktigt bra bersåvin som var gott att dricka såväl till maten som före och efter. SB nr5899, 109 kr.

Riesling Smaragd Achleiten 2009, Domäne Wachau. Oj, vad är detta? Aromatiska dofter med blommor, honung, mineral och lite lösningsmedel. Jag blir inte klok på denna, och går jorden runt i min jakt på ursprung. Den här tilltalar mig inte alls - till att börja med. Under kvällen så utvecklas vinet mer och mer, blir mer harmoniskt och frukten kliver fram, för att slutligen vara det vin som bjuder på den största upplevelsen. Kul med en sådan förvandling.  SB nr98405 199 kr.

Riesling Alte Reben 2004, Schloss Gobelsburger. Vackert guldfärgad. Vinet öppnar med en ganska tung doft av gummi, bränd bakelit, och petroleum. Denna håller i sig under kvällen och blockerar mina smaklökar för andra intryck.  Visserligen kommer det till lite tropisk frukt och rökig mineral i mina notes, men smaklökarna låter sig inte övertalas denna kväll. Många runt bordet höll denna som sin favorit, så ta mitt omdöme med en nypa salt. SB nr92018 259 kr.

Riesling 2010, Stoneleigh. Blekt gul i glaset. Viss restsötma med päron, persikor och burkananas. Fin syra och struktur. Riktigt bra, fungerar på vilken balkong som helst och lärorikt för mig som trodde på Tyskland som ursprung.. Mycket pang för pengen. SB nr 6498 99 kr.

3 kommentarer:

 1. Hehe, 5-56 funkar till det mesta, inklusive ett trögt tangentbord! :-) Jag har inte provat Stoneleighs riesling, men deras savvie är annars mycket trevlig. /Ulf

  SvaraRadera
 2. Ulf -japp, ett riktigt universalmedel, undrar om man kan ta lite på frukostmackan för att smörja tankeverksamheten..
  Tack för tipset!

  SvaraRadera
 3. Di där Smaragd måste provas. Var på jakt efter dem för några år sedan men gick inte att beställa. Singerriedel och allt va de hette.

  Ps. Lär ju bli ett par viner i bersån denna sommar hoppas vi.

  SvaraRadera