söndag 10 februari 2013

Vouvray Sec 2010, Domaine du Clos Naudin


Efter att ha börjat botanisera i de lokala vinerna från Anjou, och gudarna skall veta att vi har mycket kvar att upptäcka här, så har vi även börjat utforska områden så ofantligt långt bort som på andra sidan Tours, ca 1,5 timmar med bil härifrån. Här finner vi Vouvray och Mountlouis-sur-Loire som hittills varit mer eller mindre okända områden för oss. Vi har bara besökt dessa byar under den grå och trista regnperioden, även känd som vinter, men har redan fallit för deras charm och vackra omgivningar.  För någon helg sedan så besökte vi Domaine du Clos Naudin som ägs av Philippe Foreau. Vi träffar Foreau junior som guidade oss på mycket bra franska genom deras viner..  Vi förstod inte allt, men speciellt fokus ligger uppenbarligen på de söta vinerna, och vi provade en hel del som var riktigt bra. Vi åtkommer till dessa framöver..
För de torra vinerna så valde vi att köpa med oss av årgång 2010. Vi fick köpa med oss ett 6-pack av de sista de hade kvar till försäljning på plats. Jämfört med 2011 så kändes den äldre årgången betydligt mer balanserad och harmonisk, på plats. Det kan förstås bero på att den unga 2011 inte satt sig riktigt, men kanske främst på att 2010 var ett exceptionellt bra år för hela Loire-regionen, och så även i Vouvray.
När vi nu drar den första korken ur en 2010:a här hemma, så är det inte utan att förväntningarna är höga. Det här skall bli kul att prova.

Vouvray Sec 2010, Domaine du Clos Naudin öppnar med en kryddig doft med en hel del trä/fat. Här finns den obligatoriska kalktonen tillsammans med citrus, honung och AKO mintkola. Eftersmaken är lång med ett angenämt stråk av havssälta. Ett bra vin, ett gott vin. Jag noterar "god" men varefter kvällen lider och efterföljande dag så blir jag lite velig. Kan inte sätta fingret på vad det är men något stör mig. Kanske spretar den lite och kanske är det kryddigheten som sticker ut. Syran finns där, men inte den balans som vi noterade vid vårt besök.  För ung, tunnel, dålig flaska, fel månfas...? Vi noterar, funderar och provar igen i en snar framtid. ca 14 € hos producent.

Vouvray Januari 2013

2 kommentarer:

  1. Drack 2010 Sec nyligen oxå och kan konstatera liknande, men då jag har bra erfarenhet utav just Clos naudin kan jag trösta med att - glöm bort era resterande flaskro i minst 10år så ska du se att du har ett helt nytt vin till mötes - då är de riktigt bra!

    SvaraRadera
  2. Johan, intressant att du också upplevt det som lite obalanserat. Man får hänga i och se om man överlever vinet för att se hur det ter som 10 år...:-) Många chenin blanc är ju extremt lagringsdugliga, men även högst drickbara i sin ungdom. Jämf. Huet t.ex. Men, du har helt rätt, några flaskor skall definitivt gömas och glömmas bort ett antal år framöver.

    SvaraRadera