måndag 11 februari 2013

Vincengétorix 2010, Vincent Gaudry


Röda viner från Sancerre har vi inte druckit mycket av. Någon enstaka flaska på restaurang eller vid provningar. Närmast kommer nog, förstås, vinerna från Philippe Gilbert och Menetou-Salon. De har vi å andra sidan njutit så många flaskor av så det kanske kan kompensera en del för att vi i mångt och mycket har försummat detta område. När vi säger röda så är det här pinot noir som gäller. Då Bourgogne ligger bara ligger ca 200 km rakt österut så kanske det inte är så konstigt att pinot från Sancerre med närområden hamnat lite i skymundan. Mer kända är man så klart för sina fina vita sauvignon blanc.

För att råda bot på både nyfikenhet och okunskap så planerar vi ett besök i området. Vi kommer att ha vår bas i byn Chavignol, mest känd för sina getostar "Crottin de Chavignol". Därifrån så blir det dagsutflykter, det är ju inga större avstånd precis. En av de producenter vi tänker besöka är Vincent Gaudry. Åter igen är det ett vintips från Patrick på Les Halles som vägleder oss. Vi öppnar en Vincengétorix 2010 som teaser och inspiration.

Vincengétorix 2010 har en doft som får både Mia och mig att lyfta näsorna ur glasen, titta på varandra och le så där lite småfånigt medan vi nickar lite som för att understryka att det här, det är riktigt bra. Jordgubbar och ylle, vi roar oss genom att mana fram en bild av en lovikkavante full med mosade jordgubbar (ja, vi är lättroade..), grå skall den vara också, vanten alltså. Förutom jordgubbar så finns även hallon, örtkryddor och animalisk ton i både doft och smak. Fin syra och rejäla tanniner ger vinet en ryggrad och struktur som är betydligt kraftigare än i t.ex. Gilberts viner. Efter en timme i glaset så är yllevanten mer mineral och den fina frukten får lite mörkare men nyanserade drag av slånbär och enbär. Salvia och andra örter get sig också till känna. Lång eftersmak. När jag läser igenom  beskrivningen så låter det väldigt spretigt måste jag säga, men det här tyckte vi var riktigt bra. Kul när man blir så positivt överraskad.

Vincent Gaudry har 1ha pinot noir, resten av de totalt 8 hektaren är planterade med sauvignon blanc. Han gör även en röd "Le Sang les Serfs", den har vi kvar att prova. Vi hoppas återkomma till Vincent Gaudry och hans övriga viner efter vårt besök. Vincengétorix 2010 kostar ca 15€ i butik.

1 kommentar:

  1. Jo ja tackar ja, det här låter som ett vin i min smak. Tack för tipset :-)

    SvaraRadera