söndag 6 januari 2013

Morgon Côte du Py 2010, Jean Foillard


Med ett mycket sporadiskt bloggande så borde jag ju egentligen fokusera på de lokala vinerna som vi umgåtts flitigt med den senaste tiden när man nu slår igång den gamla Macen.. Våra gommar och smaklökar har formats och anpassats till spjutspetssyrliga och stenkrossrökiga Chenin Blanc viner, lite sturiga Cabernet Franc och vi älskar många av dem så det dricks inte så ofantligt mycket annat här hemma nu för tiden. Mild form av hjärntvätt, helt klart, men en behaglig sådan.

Idag blir det istället en liten notering om gårdagens middagsvin från Beaujolais. Ett vid det här laget omskrivet och omdiskuterat vin efter att det släpptes på Bolaget våren 2012 under rubriken "naturviner" tillsammans med ett antal andra viner. Några älskade, andra ogillade av lite blandade skäl. Men det var då det,  och det är först nu när vi dricker vinet och läser om det på nätet som vi tar del av denna diskussion. Vi skippar debatten och ser instället vad vi tycker om vinet:

Det första intrycket är inte speciellt angenämt. Allmänt skitig doft strömmar ur flaskan, lite orena toner som döljer frukten som kan skönjas under gödselstacken. Vi häller på karaff och ställer svalt i väntan på middag.  När vi någon timme senare häller upp ett första glas för att prova innan maten så har det orena vädrats ut. Kvar finns en härlig fin doft av röda bär, sten och mineral, lite krutrök som efter gamla ollonskott man lattjade med för så där 100 år sedan. Våra luktsinnen är lite känsliga efter en magsjuka där vi kurerade oss med snäll och smaklös mat samt vatten, så vi går igång och listar hejdlöst intrycken ett tag innan vi sansar oss och summerar med sten, lakrits, kanske mer som fänkål, örtkryddor. Vinet har en suverän struktur, fin balans mellan syra och tanniner och en eftersmak som hänger kvar ett bra tag.  Gott tycker Mia, riktigt gott kommer det till och med efter ett tag. Japp, jag håller med!

 Helt klart behöver vinet tid och luft för att komma till sin rätt. Jag kan inte låta bli att undra om de som dissat detta vin helt enkelt haft lite för bråttom. Helt klart så blir det några flaskor till källaren. På Patton Avenue hos Cave des Vins du France finns flaskor kvar, även Pi och andra från det goda året 2009 såg jag. Måste nog prova mer från denna producent som jag inte har haft någon större koll på. Som tur är kan jag se fram mot  mässan "Les Salons Amis" i Angers nu i början på Februari där Foillard kommer vara med tillsammans med några andra kollegor i branschen, naturligt vis.

För er som inte bara kolkar i er vinet för dess egen skull, eller för alkoholen och kan tänka sig att ha lite mat till så har Mia börjat lägga ut recept på de rätter och anrättningar som hon finner passande i sin  blogg mmm-recept.blogspot.com. Där swichar också ibland förbi foton på en del av de obloggade flaskor som passerar vårt matbord om man vill ha ett vintips till maten, eller ett avskräckande exempel i värsta fall (det är oftast undertecknad som väljer..)

Och just ja, ett fantastisk 2013 önskas alla vinvänner och andra ev. kvarvarande följare.

4 kommentarer:

 1. Härligt med uppdatering, hoppas såklart på att det kommer mer av den vardagliga varan också, inte för att det går att få tag på här med ändå ;)..

  mmm-recept såg spännande ut, ska absolut hålla koll framöver.

  Ett fantastiskt 2013 till dig/er också..

  /En kvarvarande följare :)

  SvaraRadera
 2. Hallå David, skall nog få till lite vardagssyra också så småningom. Du är desto flitigare noterar jag med tillfredsställelse. Ha det gott!

  SvaraRadera
 3. Blev också förvånad över hur skumt det luktade när jag testade Lapierres Morgon – avlopp var första tanken. Det är väl detta som kallas för "reduktiva toner" eller? Men det blev ju ett helt annat vin med lite luft, som sagt.

  Snygg bakgrundsfärg, för övrigt!

  /en annan kvarvarande följare

  SvaraRadera
 4. MH- du har nog helt rätt i att reduktiva toner är en korrekt beskrivning på det vi pratar om här. Dock har jag inte stött på det på samma sätt i de viner från Lapierre vi druckit. Men det kan så klart vara flaskvariation och annat som spelar in. Just nu tullar vi på lådan med Lapierrs Morgon 2011 och gillar som vanligt. Jo, jag tror att den nya bakgrunden blev en förbättring, tack och pris för pre-designade "templates" :-)

  SvaraRadera