torsdag 31 januari 2013

Savennieres Le Moins 2010, Domaine aux Moins


Ett helt nytt vin, Les Moins, från Domain aux Moins, från AOC Roche aux Moins gjort av Tessa Laroche.  AOC Roche aux Moins utgörs av 10 st. väl sammanhållna "parcels" runtomkring Domain aux Moins och Château de la Roche aux Moins. Det här är första resultatet av ett försök att  separat vinifiera och buteljera viner från den eminenta vingård som gränsar till den mytomspunna Coulée de Serrant (Nicolas Joly). Oavsett vad man tycker om Joly och hans viner så är de flesta överens om att området är exceptionellt och tillhör en av de bästa jordarna och vingårdarna för vita viner i Frankrike. Så förutsättningarna är goda när nu Tessa ger sig på ett "prestigevin" från Domain aux Moins. Vinet görs i liten kvantitet med lågt skördeuttag. Vinet ligger ett år längre på fat än Savennieres Roche aux Moins. Minimalt med svavel och i övrigt okonstlad hantering av vinet.  Produktionen ligger på ca 1200 flaskor.

Historien om Domain aux Moains och dess viner kan ni läsa om här. Vi har besökt Tessa och provat vinerna vid ett par olika tillfällen. Vi gillar både Tessa och hennes viner. Vinerna kan vara lite kantiga och tuffa, men tusan så charmiga och personliga. Roligt också att hon öppnat upp för att sälja äldre årgångar man legat på i källaren. I och för sig så ligger de där för att modern Monique tidigare inte velat släppa dem på marknaden för att de då inte nådde upp till den standard hon eftersträvade. Men med tid och mognad så tycker jag att det är riktigt trevliga viner som alla är präglade av förutsättningarna för resp. år. Här får man tydligt klart för sig hur klimatet och förutsättningarna påverkar vinet. Terroir om man så vill. Har ni vägarna förbi så hälsa på Tessa och få en dragning av vinerna från sent 90-tal fram till dags dato. Intressant!

Les Moins 2010

Les Moins 2010 är så nytt så det kanske inte har landat riktigt än. Första flaskorna i butik dök upp förra veckan. Men, om domänens viner kanske normal kan spreta lite, framförallt som unga, så är detta kassaskåpssäkert redan nu i en extremt koncentrerad och slipad stil. Komplex doft av honung, sten/flinta/mineral, gråpäron, skokräm och bivax. Hög syra som sig bör, och "tanniner" som gör detta till ett vin som kanske inte alla lätt kan ta till sig? (gäller i.o.f.s. många av vinerna från Savennieres och närliggande områden). Lång eftersmak och en  intressant knorr i form av en lakritssälta. Det skall bli intressant att följa det här vinet framöver. Chenin Blac vinerna härifrån är normalt extremt lagringsdugliga. Les Moins från det goda året 2010 gissar jag kommer hålla sig piggt betydligt längre än undertecknad. Vi får hålla koll på utvecklingen framöver. Ca 33 € i butik.

Från ett besök sommaren 2012

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar