söndag 20 maj 2012

Loire, Savennières och Eric Morgat

Bonjour på er. Efter att äntligen kommit till rätta här i Angers och efter en tid med mycket fokus på boende, jobb och anpassning till en helt ny kultur med baguetter, strejker och checkhäften så tar vi och gör ett trevande försök att skaka lite liv i denna så när avsomnade blogg.

Mycket gott vin har dock druckits, och även några förfärligt dåliga, men inte en rad skrivits, eller ens noterats för framtida "komihåg". Riktigt illa med tanke på rådande minneskapacitet..

Några viner och producenter har redan hunnit bli nya favoriter. Jag måste erkänna att jag har dragits med vissa fördomar när det kommer till röda viner från Loire. Sura, snipiga och kartiga. Så mycket gladare är vi över att gång på gång bli överbevisade om motsatsen. Ett av glädjeämnena just nu är det nya husvinet från Domain Mosse. Deras Anjou rouge 2010 är ett bra bevis på att man gör väldigt fina röda viner i området. Vi återkommer till Mosse och andra röda så småningom.När det gäller de vita vinerna så finns det otroligt mycket bra viner att botanisera bland. Savennières, så klart, har mycket att erbjuda och vi har börjat besöka producenter för att lära känna denna älskade och ibland lite mindre älskade apellation. Härifrån kommer viner som kanke inte faller alla på läppen, men många med oss gillar stilen och det är tydligt att området nu också upplever en rensans utan dess like. Men som vanligt så skiftar kvalité och stil utifrån vingårdar, vinbönder och årgångar. Precis som det skall vara.

Så, var börjar vi då nysta i trasslet av apellationer, vintips och för oss nya bekantskaper (Loire rymmer 87 apellationer vara ca 45 i mellersta Loire, i och runt Anjou). Jo, vi vaskar fram ett fynd, ett guldkorn som glimmade till vid ett besök på restaurangen L´Hoirie i som ligger i "vår" by Beaucouzé. Vinet vi fick rekommenderat var en Savennières L'Enclose 2009 från Eric Morgat. Helt fantastiskt bra tyckte vi och insåg att vi bara måste få veta mer om vinet och denne Morgat. Sagt och gjort, mail bollades fram och tillbaka, på franska i ena riktning och engelska i den andra, men till slut hade vi kommit överens om datum och tid.

Eric Morgat är ett helt nytt namn för oss. När vi googlar så blir det dock uppenbart att han är långt ifrån okänd och idag betraktas som en av de främsta nya producenterna i området. Bra information och bakgrundsmaterial kan man finna hos Winedoctor och Richard Kelly.

En oanständigt regnig Lördag så tar vi oss 15 minuter söderöver till Savennières och ringer Eric som planerat för att få guidning den sista biten.  Vi möter upp vid hans hem men beger oss direkt till hans vinkällare som ligger någon kilometer därifrån. Eric som flyttade till Savennières 1995 har undan för undan skaffat sig de 6 ha som han idag odlar, varv 1 ha ligger i Beaulieu sur Layon där Eric ursprungligen kommer ifrån. Han odlar enbart Chenin Blanc, och främst i skifferjordar. Han drivs av en passion för druvan, marken och kombinationen av dessa två. En eldsjäl utan tvekan. Han har i flera fall tagit över vingårdar som legat i träda eller nyttjats som betesmarker, röjt och planterat nytt med en okuvlig tro på det han gör, och det visar sig ge resultat!

Han filosofi går i linje med många odlares tankar om naturliga viner och terroir, och att göra jobbet i vingården men så lite som möjligt i källaren. Eric vinifierar de olika vingårdarna separat och de får ligga ett år på 400 liters fat, varav några förnyas varje år, där de beroende på årgång och förhållanden genomgår malolaktisk jäsning, eller inte. Ek är inget självändamål, men krävs för att nå det resultat han eftersträvar, den skall inte märkas, och under alla förhållanden vara helt integrerad efter 4-5 år. Därefter blandas cuve L'Enclos, den enda som Eric idag gör från Savennière. På sikt vill han buteljera, framför allt vinet från 1 ha La Pierre Bécherelle, separat för att visa på de unika förhållanden som råder för varje "parcel", och La Pierre Bécherelle har något mycket speciellt säger Eric. Dock tycker han inte att de idag 10 år gamla stockarna är riktigt mogna för detta, men kanske nästa, eller följande år säger Eric med ett leende. Vi vinbönder måsta ha tålamod, och det har vi..Vi provar två årgångar avd L'Enclos, 2009 och 2010, samt fatprov från 2011, och  dessutom 2010 av Litus med Chenin Blance från Beaulieu sur Layon.

Då vi försynt förhör oss om möjligheten till att köpa hans viner så får ett urskuldande nej till svar, samtliga hans 2010 är redan reserverade, sålda för export och till restaurang och butik, och 2009 är helt slut, om det inte finns enstaka kvar i butik.Eric Morgat Litus 2010
Detta unga och fortfarande spralliga vin tappades på flaska så sent som den 19 April. Vinet som odlas i jord med lava, vulkanisk sten, lokalt sk. Pierre-Bise (spilite) och det behövdes hacka och järnspett för att plantera 2003. Vinet är först knutet med öppnar snart upp med härligt fin mineral, aprikos och finstämda  blommiga toner. Fin syra, kropp som kommer vartefter, stram frisks, rökighet, vitpeppar och flinta är några noteringar

Eric Morgat L'Enclose 2010
Så där ja, storebror visar vad skåpet skall stå. Inte helt juste mot Litus att prova L'Enclose direkt efter med någon minut emellan. Även här är vinet tappat på flaska den 19 April, och etikett är ännu inte på, men jag måste erkänna att det för mig känns, förvisso piggt och lite ystert, men ändå "färdigt" och med en fin harmoni och struktur. 2010 är redan lovordat som en stor årgång i regionen, och vem är vi att säga emot. Här verkar alla bitarna finns på plats (även om det fortfarande inte landat enl. Eric).
2010 uteblev malolaktisk jäsning, till skillnad från 2009. I källardunklet noteras honung, spänstig (jo, det står så) slank, stram med ryggrad. Viss rökighet, lite oljig, blommig, lite flyktiga övertoner men med en helhet som lovar bli lysande. Japp, den här träffar varje nervknut och alla smaklökar så det sjunger om det - mitt i prick.

Eric Morgat L'Enclose 2009
I jämförelse med kommande 2010 så är 2009 mer bastant. Mer av allt som är nog så trevligt i och för sig. Mer och lite tyngre kropp, men inte klumpig på något sätt. Här finns rundare frukt och uns sötma, citrus och som alltid en finfin syra och en ton av honung. Mer komplext idag än 2010 med ett år ytterligare på nacken.  Riktigt gott, vi förstår varför detta triggade oss när vi drack på L´Hoirie.

Eric Morgat L'Enclose 2011 -fatprov
Jag har aldrig kunnat bedöma fatprov på något bra sätt, eller med säker hand kunnat peka ut vart detta är på väg i en framtid. Önskar jag kunde..Men, de tre olika fatprov vi gjorde var riktigt roliga då de visade på den stora skillnaden mellan de olika vingårdarna, och hur olika långt i processen dessa hade kommit. Otroligt fascinerande! Smakprovet från Roche aux Moines stack ut i samlingen som det mest tilltalande och "färdiga" vinet. Det verkar riktigt lovande, vad jag nu kan bedöma..

Sammanfattningsvis en otroligt trevlig bekantskap och provning. Jag kommer att se till att jag kan lägga vantarna på några L'Enclos 2010, helt klart. Krokar redan ute. Skall bli spännande att följa Eric Morgat i fortsättningen. Tack Eric för din tid och vilja att dela din passion och kunskap med oss..


10 kommentarer:

 1. Härlig läsning! Kanske något för den gode Nik att lägga vantarna på?! ;)

  Din beskrivning av L'Enclose slår nästan an känslan jag fick när jag drack Le Ciste för första gången.

  Någon prislapp på vinerna?

  SvaraRadera
 2. Klart en kandidat för någon hugad importör, om det inte redan finns. Ingen google kände till i alla fall. Tror Nik skulle gilla det här. Prislappen kvalar in på dryga €20 lokalt. Jag tror 2009 gick för 22. Fick betala 35 på restaurangen, rimligt påslag måste jag säga! Jämförelsen med Le Ciste, och känslan är inte fel. Personlighet, komplexitet och ... så gott.
  BTW, vi köpte en Roue de Ris, kanongod getost. Typ kitt tror jag. Är den bekant?

  SvaraRadera
 3. Trevligt att höra ifrån dig, gamle vän. Skönt att ni rotat er och kan börja nosa bland producenter. Trevlig läsning, jag har också haft lite svårt för röda Loire viner. Det ska bli mycket intressant att följa dig på bloggen och lära mig en del. Enda nackdelen är väl utbudet av dessa viner på bolaget. Fast ibland dyker det upp en del häftiga grejer i T.S.
  Hälsa M och ta hand om er.

  SvaraRadera
 4. Micke, Mia hälsat tillbaka och om det gapar tomt på SB så är ni välkomna ner att botanisera på plats. Jag följer dina eskapader, du ser ut att ha fullt upp, med många trevliga viner som slunkit ned i smakabra strupen. Vi hörs!

  SvaraRadera
 5. Välkommen tillbaks som vinbloggare. Du har varit saknad.
  Ett, som alltid, informativt och trevligt skrivet inlägg.
  Jag börjar redan nu revidera min uppfattning om Loires röda viner. De har tidigare inte stått så högt i kurs hos oss. I ärlighetens namn har vi inte haft någon stabil grund för att tycka så.

  SvaraRadera
 6. Tack JC. De röda är ett kapitel för sig, som sagt så finns det mycket som är riktigt bra i den strida flod som pumpas ut ur regionen, men det går betydligt fler "mindre bra" på varje höjdpunkt. Skall försöka sålla lite..Även om jag inte knåpat själv, så följer jag dina poster med intresse. Skönt att inte alla tappar farten..:-)

  SvaraRadera
 7. Som sagts tidigare, härligt att ha dig tillbaka framför tangentbordet.

  15 minuter till vingårdsbesök, hmf inte alls avis ;).

  Ska bli riktigt intressant att följa din eskapader, Loires röda och vita för den delen, är ett outforskat kapitel. Väntar med spänning :).

  SvaraRadera
 8. David, skall se vad jag kan göra för att lyfta fram lite gobitar från regionen. Skulle behöva din kamera här, min vill inte ta bilder som ser ut som dina..:-) Vi hörs!

  SvaraRadera
 9. Bonjour Mr. Soon-to-be-Vinbonde! ;-) Kul att höra från dig och kul att läsa om Loire! Ha det gott! /Ulf

  SvaraRadera
 10. Hallå Ulf, he he, nä någon vinbonde blir det nog inte av mig, men lite mylla eller skiffer kanske man kan få under naglarna. På återhörande!

  SvaraRadera