lördag 28 januari 2012

Nonna Concetta 2008, Calabretta


Ungefär 1000 flaskor Nonna Concetta produceras under gynnsamma år. Massimiliano Calabretta har 0,4 ha vingård i grannbyn Passopiscaro där "farmor Concetta" bröt mark och planterade vinrankor för nu hundra år sedan. Druvan är nerello mascarlese, av diverse olika kloner,  men det finns även några procent  av nerello cappucio då de växer blandat i vingården och man skiljer dem inte åt vid skörd. Massimiliano skriver att han skulle kunna begära Etna Rosso klassificering, men inte har brytt sig om det p.g.a den begränsade volymen.  Lite bakgrund till Calabretta och deras viner finner du här


Trots att vi har ett gott öga till Calabretta så har vi hitills inte provat Nona Concetta, så det här är premiären. Den omskrivna och hyllade 2006:n har vi lyckats missa helt. 
Färgen är ljust röd med en kraftig dragning åt en mogen brun nyans. Vinet bjuder på en omedelbar direkt doft. Ingen startstäcka här, även om det utvecklas, eller snarare ändras, över tid med lite luftning. Körsbär, lakrits, mandarinskal och jordnära dofter som mineral, mylla och örter.  Eteriska övertoner av målarfärg och fernissa. Fantastisk doft! När vi väl sliter näsorna ur glasen och tar en första klunk såslås vi gemensamt av en känsla av att vinet lever, det poppar på tungan och syran sparkar liv i slumrande körtlar och tanninerna slipar av och piggar upp smaklökar och alla möjliga receptorer. Det här gillar vi, fantastiskt charmigt och gott! 


Med lite tid växer komplexiteten och upp dyker piptobak och en doft som jag, något skruvat kanske, associerar till ungdomens träning på brottarmattan..Och jo, jag ser det som positivt, men det kanske säger mer om mig än om vinet :-) Vi vet att detta kanske inte faller inom den gängse definition av ett stort vin, men för oss är detta stort. Det är gott, det gör oss glada och spralliga som busungar och gör sig lika bra på egen hand som till fredagens middag. Vad kan man mer begära?  Carlo Merolli skeppar för 135 Dkk.


Massimiliano Calabretta

8 kommentarer:

 1. Oj, så skønt!! Vi har ikke smagt 06'eren siden jeg bloggede den for en del tid siden, og nu får jeg med det samme stor lyst til at åbne den næste. Stor vin, indeed!

  Jeg syntes der var en klar pressening/gymnastikmadras-tone i Cuccos cerrati 07, så du er ikke alene der:-)

  God weekend - VH Niels

  SvaraRadera
 2. Det här har jag helt missat, den nya årgången av Nonna Concetta. Tur att Holte inte är alltför långt bort. Kul att ha dig tillbaka Herren !!

  SvaraRadera
 3. Niels - Jag har förstått att 06 kanske var ett snäpp bättre än denna årgång, så grattis till att ligga kvar på 06:orna. Kork ur!

  Ingvar - Tack för det!. Vinet är i sig värt en safari till vinsavannen i Holte, och även en del annat högvilt brukar ju vänta på andra sidan sundet..
  Det går långt tid mellan posterna nu. Förberedelser inför flytt har legat, och ligger på agendan. I Mars styrs kosan och flyttlass till Angers i Frankrike. Det ser vi fram mot, och min ambition är att hålla liv, och kanske mer frekvent, i "postandet" även från den nya adressen.

  SvaraRadera
 4. Angers, hmm, jag hade kanske trott på en adress närmre Holte. Men man kan ju inte få allt :-)

  SvaraRadera
 5. Tyvärr inte, men telingarna bor kvar i Lund resp. Helsingborg så man får väl proviantera när man är där på besök.

  SvaraRadera
 6. Härligt, har nu 4 av ett 6-pack kvar och visst fasen levererar 06:an. Låter som om det kan bli en refill i vår/sommar hos den gode CM - om han har några andra bra tillbud dvs ;)

  SvaraRadera
 7. Mycket välskrivet min Herre. Låter som ett vin som skulle passa min smak perfekt.
  VH

  SvaraRadera