söndag 31 mars 2013

Clos Cristal

 En något bister och råkall Lördag så far vi till Saumur för att besöka den lokala marknaden, äta lunch och ta en sväng förbi Clos Cristal för att se var det ligger och reka lite inför kommande besök. Vi har skickat ett mail men inte fått något svar så vi misstänker att det kanske inte finns någon på plats. Men vi börjar med marknaden och köper ostron, getost och lite torkad skinka och äter sedan vår lunch på Bistrot de la Place, ett trevligt ställe som vi nu har besökt ett antal gånger. En hel del viner på glas och god mat.  Deras grillade njure är god och kan rekommenderas, och så väljer du ett  glas lokalt cabernet franc till det så håller du dig nöjd, mätt och glad under ett par timmar, minst.


Vi styr bilen mot Clos Cristal och Champigny som ligger 8 km utanför Saumur. Vingården tillhör det allmänna sjukhuset i Saumur "Hospice de Saumur" sedan 1928 då det donerades av Antoine Cristal. Mer om denne man nedan. När vi svängt in genom grindarna till Clos Cristal och parkerat på gården så hör vi hur det klirrar av flaskor från en av byggnaderna så helt klart så finns någon på plats och har vi tur så kanske vi kan få en rundvandring och ett smakprov. Det har vi!


Det som lockat oss till Clos Cristal, förutom vinet Les Murs som vi provat och skrivit lite kort om tidigare, så är det den unika vingården. För utom muren runt hela de 10 ha som utgör Clos Cristal, finns även långa parallella murar byggda i vingården på utvalda platser. Vinrankorna planterats på norra sidan av muren och själva rankan går igenom muren och exponeras på den södra sidan. Tanken med detta var så klart att utnyttja solvärmen maximalt samtidigt som man skyddade stock och rötter på den svalare norrsidan. Det finns hela 3 km murar byggda i vingården, alla uppförda under tidigt 1900-tal. Historien bakom vingården och mannen som gett den sitt namn är riktigt fascinerande. En kort summering kommer nedan, men vill du ha en mer utförlig variant så läs den här hos Wine Terroirs.


Antoine Cristal, en driftig man som skaffat sig en liten förmögenhet på att sälja tyg blir i mogen ålder helt fascinerad av vin och vintillverkning.  Han köper mark och lär sig allt om odling och tillverkning. Han är en man som går sina egna vägar och har egna idéer. Därav murarna i Clos Cristal. Tidigt 1900-tal så investerar och bygger han 3 km murar. Det tar 12 man och ca 6 år att färdigställa. Han fick utdelning på sina investeringar och hans viner var välrenommerade och ansågs vara riktigt bra. 1928 på sin ålders höst donerar han hela Clos Cristal till sjukhuset i Saumur som haft vingården i sin ägo sedan dess. Idag är Eric Dubois vinmakare och har en heltidsanställd till sin hjälp. Produktionen ligger på ca 18000 flaskor och man bedriver organisk "non intervention" odling sedan 15 år tillbaka.


Murarna som är ca 60 cm tjocka gör att druvorna som är planterade utmed murarna mognar 3-4 veckor tidigare än de övriga. Plantor finns nu både på norr och syd sidan, planterade "omlott". Rötterna konkurrerar om näringen och det bidrar till att höja koncentrationen i druvorna. Även de närmast liggande vinraderna utan murar mognar snabbare då värmen från murarna även når ut till dessa, ett par meter bort. Det är främst Cabernet Franc som odlas, men är "utblandat" med ca 15% Cabernet Sauvignon. Man gör ingen skillnad vid skörd då de finns lite varstans, utan allt blandas och åker med i samma vinifiering.


Vinkällaren ligger helt under marknivån. Gångar förbinder en nyare del med den ursprungliga där man också lagrar äldre årgångar, dock mest för eget bruk, inget som säljs till nyfiket stirrande vinbesökare, tyvärr. Vi slår oss  ned för att prova lite viner i ytterligare ett rum uthugget ur kalkstenslagren för många år sedan. Perfekt miljö att förvara vinerna i, men då vi redan är rejält frusna så huttrar vi lite, näsan rinner, och provningen blir inte lika njutbar som den skulle kunna varit. Vi får lova att komma tillbaka till sommaren då de brukar anordna picknick och provningar i själva vingården. Bra ursäkt för ytterligare ett besök.


Vinerna då? Jo då, vi tycker de är riktigt bra. Vingården har inte bara en bra och intressant historia, utan är också idag väldigt seriösa i sin satsning på bra och uttrycksfulla viner. Här kommer några korta med något frusna noteringar från provningen:

Hospices de Saumur, Saumur Champigny 2011 Enbart Cabernet Franc. Domineras av fin röd frukt men här finns även lite blodiga animaliska toner, järn och blåbär. Liten ton av paprika, något som jag normalt har lite svårt för i många viner men som här är helt OK. Mer röd än grön. Här använder man enbart tankar, kan vara både rostfria och glasfiber. Det här gillar vi och det har druckit någon flaska hemma till mat som bekräftar de första intrycken vid besöket.

Hospices de Saumur, Chenin Saumur 2011 Man har även 0,5 ha Chenin i en odling i direkt anslutning till sjukhuset i Saumur. Precis utanför förlossningsavdelningen om ni vill kolla in den. Druvorna härifrån har man så här långt experimenterat lite med. Beroende på förutsättningarna för säsongen så kan det bli sött eller torrt, med eller utan fat. 2011 så blir det ett helt torrt vin som fått ligga på delvis nya fat i drygt 1 år, och sedan på flaska i de djupa källarvalven. Det är helt ofiltrerat och i glaset rejält "grumsigt". En skyhög syra som dock balanseras av massiv frukt. Framträdande fat, men wow vilken koncentration. Vinet är ännu inte till salu utan flaskorna skall ligga ännu ett tag. Etiketterna har precis anlänt och vi får ändå på nåder köpa med oss några flaskor som snabbt får sina etiketter och sitt "skattemärke". Vi gömmer och glömmer nog något år innan vi drar korken ur någon av dessa.


Les Murs 2011. Lite mörkare, lite rundare och mer komplex. Fin frukt, bra struktur med lite sandiga tanniner. Fin nu och kommer bli ännu bättre med lite tid gissar vi. God! Här har det åkt med ca 15% cabernet sauvignon bland all cabernet franc. I detta vinet finns enbart druvor som växer utmed murarna, och de mognar 3-4 veckor tidigare än  på övriga "fristående" vinrankor. Men, då man inte skördar tidigare så sitter druvorna kvar och har till stora delar börjat torka när det är dags. Ca 30-50% av druvorna har torkat, eller börjat torka vid skörd. Tiden för skörd bestäms från år till år inom ramen för Saumur-Champigny appelationen, och där tar man inte hänsyn till några murar i vingårdarna. Diskussioner har förts om man skall ändra klassificering, men man håller kvar vid apellationen och den stil som det innebär för vinet. Det har blivit själva signumet för Les Murs. Runt 20 dagars maceration och sedan en blandning av nya och gamla fat och tank. Ca 3000 flaskor per år.



6 kommentarer:

  1. Intressant och underbar läsning. Just de här lite annorlunda upplevelserna är ju helt underbara.

    JC

    SvaraRadera
  2. Underbart intressant. Välskrivet som alltid. Tackarrrr min Herre.

    SvaraRadera
  3. Strålande inlägg som verkligen väcker min nyfikenhet.

    SvaraRadera
  4. Fruktansvärt intressant, och var kan jag hitta vinerna på nordligare breddgrader?

    /Erik

    SvaraRadera
  5. Roligt att ni tyckte det lät intressant, visst är det lite extra kittlande med en god historia bakom ett gott vin. Erik, jag vet tyvärr inte var det går att få tag på, men hoppas besöka dem igen och skall då komma ihåg att fråga om de har några importörer norröver.

    SvaraRadera
  6. Trevlig läsning! Roligt att ni delar med er av erfarenheterna på plats. Många bra tips inför framtiden.

    SvaraRadera