söndag 3 mars 2013

Gott och blandat #1

En uppsamlingspost av viner som egentligen är betjänta av en mer detaljerad beskrivning och en mer kärleksfull behandling i denna blogg. För att inte tala om vinmakarna som står bakom dessa buteljer. Men nu får de nöja sig att åka med i en snabbspolning av den senaste veckans druckna viner och våra knapphändiga noteringar.


Marie-Courtin Efflorescence 2008: Himelskt god. Mikroskopiska bubblor. samurajsvärdssyra, komplex doft och smak i en sval och stram still som är lika frisk och uppiggande som ett vinterbad i -15. Vi gillade tidigare provade årgångar. Den här älskar vi! Perfekt till ostron naturell i tisdags då vi firade att det var ett år sedan vi första gången landade i Angers för att leta bostad. Tiden flyger..


Domenique Moreau besökte vi förra våren och klappade då om den Efflorescense som låg och myste i de åldrade faten i källaren under vineriet.


L.Bénard-Pitois Brut 2005: 50/50 PN och Chardonnay. En helt annan uppenbarelse. Mer kropp, mer bröd i lite enklare och kraftigare stil. Dag två drack vi till ost och hembakt knäcke. Mont dÓr  är en krämig ost från Jura, fantastiskt god och denna brödiga champagne blev ett fin fint sällskap. Gott! Le Rouge 2009, Herbel: 50/50 Cabernet Franc och Cabernet Sauvignon. Ljusröd varm färg. Suverän fin röd frukt. Lätt och fin men med struktur och komplexitet.  Uns av paprika som vi annars inte gillar men är helt OK här med sötlakrits och örtkryddor. En positiv överraskning, det här blir det mer av.


Les Bournais 2009, Francois Chidaine: Från Montlouise, granne med Vouvray som ligger på andra sidan Loire, kommer detta fantastiskt trevliga vin. Tankarna tar mig till rieaslingtrakter, och i en blindprovning hade jag nog inte landat in Montlouise. Hög syra, tropisk frukt,  petroleum, liten gummiton, ja ni hör själva. Fin balans och harmoni och lite fylligare kropp i detta vin. Några gram restsötma. Det här tycker vi om - mycket.


La Moussière 2011, Alphonse Mellot. Vi vårt besök så dök vi en dag in i Alphonse Mellot's vinbutik som ligger strategiskt vid torget i Sancerre. Det var inget planerat besök men vi hade lite tid att slå ihjäl och det var kallt ute. Vi provade ett antal viner och tyckte att La Moussière var riktigt trevlig och köpte någon flaks för att prova i hemmets lugna vrå. Alphonse Mellot är en av de större drakarna i regionen, och av detta vin görs det ca 250.00 flaskor. Högtekno-vinifiering med hälften av vinet på nya fat, resten på tank i 7-8 månader. Lite blygt i början och med en lite fet munkänsla. Väldigt strömlinjeformat, men ytterst korrekt. Dag 3 har det öppnat upp och är riktigt trevligt till en god snabblunch på pasta med kallrökt lax. Helt OK men inget vi kommer längta efter , tror jag.


Langhe Nebbiolo 2010, Produttori del Barbaresco: Väldigt god, väldigt ung, rakt upp och ned Nebbiolo som sitter perfekt till en pasta carbonara. Bra struktur med fina tanniner.  Först lite knuten men sedan kommer den loss med massor av lakrits och körsbär. Gott och klunkvänligt.

1 kommentar:

  1. Trevlig post att läsa.
    Jag gillar och Nebban från PdB. Har ett knippe 08:or i jordkällaren. Ser fram emot sommarens pasta carbonara luncher.

    SvaraRadera