söndag 5 augusti 2012

Bara & Barolo

- Beställt vin från Italien. Pourquoi?? Det finns ju vin här i Frankrike!!

Min franske arbetskollega flaxar upprört med armarna och hans min visar tydligt vad han anser om min mentala status.  Kanske har jag fått solsting, eller är detta bara det slutgiltiga beviset på att svenskar är ett barbariskt folk som helt saknar finess och förfining?

Kanske har han rätt? Orsaken till flaxandet och ett smärre känslomässigt utbrott är att jag råkade nämna  en försändning med Italienskt vin jag fått tidigare under veckan. Från Tyskland dessutom, hemska tanke..

Även om vi kanske tillhör de få i världshistorien om haft vin med oss i flyttlasset TILL Frankrike, så börjar förrådet av Italienska viner så smått tunnas ut. För att råda bot på detta så beställdes några lådor bladat från den sympatiske Stefan Töpler på barolobrunello.com.
Bland vardags-Chianti och nebbiolo så fick vi även plats med en Francesco Rinaldi Barolo 1964. Första äldre lagrade exemplaret av denna ädla dryck som vi inhandlat, någonsin, och dessutom den första från denna traditionelle och välrenommerade producent.

Barolon njuter vi till grillat lamm, men dessförinnan så kör vi ett race med de nu nästan obligatoriska grillade ostronen och några glas Champagne. Efter ett besök i Champagne för någon månad sedan har vi fått en ny favorit i Paul Baras Comtesse Marie de France 2000.

Comtesse Marie de France 2000, Paul Bara


100% Pinot Noir. Vacker färg. Allt är guld som glimmar? En lite fylligare rundare champagne än vad vi kanske normalt fastnar för. Lite smörig, lite honung och med hela brödboden i både doft och smak. Råg och humle. Fin syra balanserar och gör det hela till ett harmonisk upplevelse som vi som sagt gillar skarpt. € 30 hos Paul Bara.

Barolo 1964, Francesco Rinaldi


Medelålders, lite sliten extriör, viss fällning men fortfarande hyfsat pigg. Skulle kunna vara en beskrivning av undertecknad, men nu gäller det kvällens vin daterat 1964.
Korken faller sönder, men sista delen får vi upp i en hel bit. Tegelbrunt i färgen. Till vår förvåning och fascination så är vinet till en början lite ungdomligt återhållet. Det här behöver lite tid att öppna upp. Efter en timme finns alla delarna på plats och vi får hela paketet med underbara nebbiolomarkörer. Torkade rosor, höstbrasa, nypon, viol och chark. Fortfarande rejäl struktur med pigg syra och bra tanniner. Mognaden bygger på med komplexitet, lite läder, lite jordiga toner. Fantastisk gott och vi njuter resten av kvällen med en sniff och en sipp då och då ur de största kuporna. De Barolos vi har liggande ter sig helt plötsligt som väldigt unga. Rena dagiset i vinkällaren. Snabbmogna Barolos, går det..?

3 kommentarer:

 1. Men Tryggve då! Italienskt vin i Frankrike! Du är en modig man du! Tack för senast förresten, fantastiskt trevligt och fantastiskt goda viner till den underbara maten! Kram! Maggan

  SvaraRadera
 2. Hej Maggan! Jo, ibland får man samla kraft och mod för att kliva upp på barrikaderna och slåss för det man tror på..:-)
  Tack själva för att ni kom och hälsade på. Kul att ha er här!
  Kram Tryggve och Mia

  SvaraRadera
 3. Hejsan! Hoppas allt är bra i Frankrike? Får lite löpande info från Hanna. Er duktiga dotter har lyckats få sin första jobbrelaterade artikel som jag misstänker har förbigått er i allt champagnedrickande (av att döma blogginlägget);

  http://www.infotorgjuridik.se/premium/mittijuridiken/article182330.ece

  Ha det bra
  Thomas

  SvaraRadera